Водещите новини
Home » Свят » Часовникът на Страшния съд показва 100 секунди до Апокалипсиса
Часовникът на Страшния съд показва 100 секунди до Апокалипсиса

Часовникът на Страшния съд показва 100 секунди до Апокалипсиса

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

100 секунди до полунощ (или ядрения Апокалипсис за планетата ни) – това продължава и тази година да показва символичният Часовник на Страшния съд, който отмерва опасността от гибел на планетата ни.

Според членовете на Бюлетина на ядрените учени, който преценява с колко да се местят стрелките на часовника, стратегическият арсенал на великите сили и климатичните промени са непосредствените заплахи за оцеляването на човечеството, а Covid пандемията е показала управленската неспособност за справянето с глобалните проблеми, съобщава БНР.

Часовникът на Страшния съд запазва най-близката до „полунощ“ стойност в своята история. Той е създаден през 1947 като годишно допълнение на бюлетина на ядрените учени, сред чиито първоначални съставители са Айнщайн и Опенхаймер.

Техните наследници смятат, че неспособността на съвременните лидери да се справят с климатичната криза и да намалят ядрения арсенал, носи много по-голяма опасност от началото на атомната надпревара през 500-те върхови моменти на опасност като Кубинската криза.

Експертите не смятат Covid епидемията за нова екзистенциална заплаха за цялото човечество, а по-скоро за предупреждение.

„Covid-19 няма да заличи цивилизацията, но пандемията е историческо предупреждение, че националните правителства и международните организации са неподготвени да се справят със сложни и опасни проблеми като ядрените оръжия и климатичните промени – реални заплахи за съществуването на човечеството“, заяви ръководителят на Бюлетина на ядрените учени Рейчъл Бронсън.

Рекордно опасните стойности на техния часовник на Страшния съд съвпаднаха с президентството на Доналд Тръмп.

Той извади страната си, която е най-големият източник на парникови газове и най-големият притежател на ядрени оръжия, от Парижкото споразумение за климата и споразумение за разоръжаване.

Неговият наследник Джо Байдън обеща преобръщане на тези политики, пише Епицентър.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.