Home » България » Бащата на изоставеното бебе е управител на четири фирми, а се оказва, че има и други проблеми
Бащата на изоставеното бебе е управител на четири фирми

Бащата на изоставеното бебе е управител на четири фирми, а се оказва, че има и други проблеми

Агенция „Социално подпомагане“ ще подаде сигнал до прокуратурата, тъй като бащата на бебето, което бе изоставено в столичния кв. „Люлин“, е регистриран като управител на 4 фирми, научи 365novini. Сигналът ще е за проверка дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение, съобщиха от АСП.

Освен това социалните работници ще търсят възможности за подкрепа на 28-годишния баща и 24-годишната майка.

Вчера, около 17 часа, мъж посетил Дирекцията „Социално подпомагане“ – Люлин, и заявил, че желае да изостави детето си, тъй като майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото то много плаче и това им нарушава спокойствието. При посещението си той е бил заедно с майката на бебето. Когато служителите са ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата са напуснали дирекцията заедно с детето, без да предоставят повече информация.

По-късно същия ден, около 21.50 часа, в отдела „Мобилна работа с деца в риск“ към дирекция „Социално подпомагане“-Оборище, е постъпил сигнал от 9-то Районно управление към СДВР, че е изоставено бебе на възраст около 6-7 месеца в столичния ж.к. „Люлин“. Според данните от сигнала, детето е оставено пред вратата на апартамента на неговия дядо в детска кошничка с бележка „Ние не можем да го гледаме, по-добре социалните“. При пристигане на социалните работници около 22.20 часа на адреса са присъствали патрул от 9-то РУ, Криминална полиция, Спешна помощ и няколко съседи.

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Детето е транспортирано от Спешна помощ и социалните работници в Дом за медико-социални грижи.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него. По информация на пресцентъра на МВР, към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете, допълват от АСП. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това.

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството.

Брадва

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.