Home » Здраве » Нов тест за COVID-19 – резултатът готов за половин час
Нов тест за COVID-19

Нов тест за COVID-19 – резултатът готов за половин час

Оксфордският университет е разработил метод за бърз анализ на пробите за заразяване с новия коронавирус, научи 365novini.

Тестът разкрива наличието на болестта в ранните етапи, когато концентрацията на вируса в организма е все още ниска, предаде ТАСС. Както съобщи сайтът на университета, получаването на резултата отнема половин час и изисква само поддържане на постоянна температура на пробите.

“Тестът разпознава РНК или фрагменти на РНК на КОВИД-19”, казва проф. Вей Хуан, един от разработчиците на вирусния детектор. “Методът вече включва проверки за фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тестове и демонстрира висока степен на точност”, казва той.

В момента анализите върху РНК на новия тип коронавирус отнемат най-малко час и половина-два. Предимството на новата техника освен скоростта ѝ е и това, че резултатът може да се определи с просто око и извън лаборатория (потенциално дори и у дома).

Учените се надяват, че благодарение на тази нова техника властите своевременно ще идентифицират повече заразени и ще ги изолират, като по този начин ще предотвратят разпространението на инфекцията.

Новата технология е разработена под ръководството на проф. Вей Хуан и неговия колега Цуи Чънфен.

Тестовете са проведени в изследователския център на Оксфордския университет в Сучжоу, Китай, и в болница в Шънчжън с първоначални експерименти в Обединеното кралство. В момента се работи за разработване на устройство за анализ и обработка на резултатите. Ако ефективността на методологията бъде потвърдена в клинични условия във Великобритания, може да започне производството на новите тестови комплекти.

В същото време руски учени предупредиха, че сегашните експресни кръвни тестове, които са на европейския пазар, засичат антителата на КОВИД-19, но могат да се използват едва на 7-8-ия ден след потенциалното инфектиране, защото в противен случай е много възможно да дадат лъжливо отрицателен резултат. Средната достоверност на подобни тестове е 86%, посочват тези експерти.

лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.