Водещите новини
Home » България » Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата
Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата

Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Със сигурност сме доста по-добре подготвени и вече говорим за възстановяване и светът говори за българския модел за управление на кризата.

Балансът, който българското правителство намира между това да има мерки – да опазва живота на хората, но също така да запази работните места и икономиката“. Това заяви в „Денят започва“ по „БНТ“, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„В момента можем да се ваксинираме, има много ясен протокол за лечение в различни препарати. ЕС и европейските лидери успяха да се разберат за бюджета и за ясния план за възстановяване. България беше една от първите страни, която предостави плана за възстановяване, за оценка на ЕК“, каза Захариева.

По думите й кризата е показала, че няма държава в света, която сама да може да преодолее тази пандемия. „Безпрецедентни възможности се откриват пред държавите, това да модернизираме нашите икономики, да подпомогнем малките и средни предприятия“, каза вицепремиерът.

Подготовката за изборите в чужбина е започнала отдавна заради мерките и ограниченията около пандемията. За тези избори ще бъдат открити повече секции в други държави отколкото досега, заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Ние сме в поредна криза, ние сме управлявали в 3 кризи и показваме, че можем да се справяме перфектно в кризи – не само да ги овладяваме, но и да надграждаме над тях, т.е. да излизаме по-силни в кризите“, каза още тя.

„ЕС вече говори за обща здравна политика или политики в тази сфера. Приетият план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите-членки, за да модернизират своята икономика. За нас това ще доведе до ръст на годишна база 3,5-3,8%“, посочи външният министър.

По отношение на Република Северна Македония Захариева припомни, че България има последователна политика, която е одобрена от парламента на страната и всички политически партии още през 2019 г.

Според нея причината за липса на напредък от страна на Скопие по пътя за ЕС се корени в неизпълнението на Договора от 2017 г. След приемането на Р Северна Македония в НАТО през 2019 г. Скопие бави неговото изпълнение.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.