Home » Топ новини » Загадките остават: Детски лекар съобщи за липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче в Кардам ВИДЕО
Детски лекар съобщи за липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче

Загадките остават: Детски лекар съобщи за липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче в Кардам ВИДЕО

Версията за хранително натравяне за трагедията в Кардам не е възможна заради епидемиологичното засягане. Това каза детският анестезиолог-реаниматор д-р Благомир Здравков, научи 365novini.

Той добави, че има твърде много липсващи детайли около смъртта на 9-годишното момче и влошеното здравословно състояние на сестрите му.

„Ако от училищната лавка са си купили храна, те не са си купили две деца, а са си купили 20. При такива инциденти всички деца трябваше да са с гатроентерит. Тук няма такова нещо, членовете на семейството са се хранили с едно и също меню, по едно и също време”, допълни медикът.

По думите му прокуратурата е образувала досъдебното производство по член за склоняване към самоубийство заради нормативната уредба, което не означава, че роднините са виновни за смъртта му.

„Другата версия беше за токсикоинфекциозен синдром на базата на вирус или бактерия. Той обаче не протича по такъв начин. Тези деца не са били с повишена температура и не са имали изследвания, които да доказват такова възпаление”, каза д-р Здравков.

Детският лекар посочи, че разследващите трябва да разберат дали се касае за криминален характер на деянието или инцидентно децата са имали съприкосновение с химикали. Той допълни, че има разлика при реанимирането на деца и възрастни хора.

Д-р Здравков коментира, че при децата, които се отглеждат от един родител – рискът за инциденти е 15% пъти по-голям. Той заяви, че е физически невъзможно да се положи еднаква грижа за всички деца.

Относно спешният екип, който е отишъл на сигнала, медикът коментира, че те трябва да се справят само на доболнично ниво и при необходимост от специализирано лечение – то се извършва в болница.

„На детето са поставени инжекции против повръщане. Това е препарат, който има нежелани лекарствени реакции върху нервната система, но когато е в токсични дози. А тук, би трябвало, дозата да е съобразена с килограмите. Малко е вероятно инжекцията да доведе до смъртта на детето”, заяви д-р Здравков.

Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.