Home » България » Проф. Чирков взе медицински „Оскар“ за цялостен принос: „Оперирам и на 81 години, преди месец спасих живота на 83-годишен мъж“
Проф. Чирков взе медицински Оскар за цялостен принос

Проф. Чирков взе медицински „Оскар“ за цялостен принос: „Оперирам и на 81 години, преди месец спасих живота на 83-годишен мъж“

Оперирам и на 81 години, преди месец спасих живота на 83-годишен мъж

„И на 81 години продължавам да оперирам. Преди месец спасих живота на 83-годишен мъж и после на 87-годишна жена в Бургас, които бяха в ръцете ми. На петия ден ги изписахме в добро състояние“.

Това сподели българският кардиолог със световно признание проф. д-р Александър Чирков, научи 365novini. Докторът е тазгодишният носител на гран при за цялостен принос в развитието на медицината от петото издание на Националните медицински награди, организирани от журналистката Патриция Кирилова. Церемонията ще се състои на 10 май от 20,00 ч. в балната зала на хотел „Маринела“.

„Винаги съм се радвал на признанията, но по-тъжно ми е, че в момента здравеопазването у нас е леко надолу. И това не защото аз не съм в него, а защото четири сърдечни трансплантации само за миналата година са твърде малко“, сподели още Чирков.

Според 81-годишния професор в момента у нас няма кой да го наследи, тъй като всичките му ученици гледали повече „да станат шефове, доценти и професори“.

Според него е имало шанс ситуацията в страната да се промени за добро след една среща на президента Росен Плевнелиев с президента на Австрия Хайнц Фишер. „Щяха да се отпуснат безвъзмездно 2 млрд. за проект, който бях направил за по-добро здравеопазване. И уж сега, уж после, нищо не се случи. Това щяха да са малки болници на високо ниво, които да обслужват провинцията и малките селца. Съжалявам, че се отказаха тези пари, които безвъзмездно щяха да се дадат“, сподели още Чирков.

За всичките 57 години откакто оперира професорът, той никога не е рязал близък човек.

„И слава Богу, защото това е много отговорно. Продължавам да оперирам, не ми треперят ръцете и съм в кондиция, но се радвам, че не ми се случи досега.“

Медикът, който извършва първата сърдечна трансплантация у нас, добави, че има много скъпи спомени от Възкресение, когато е бил дете. Тогава научил от баща си, че „пари в ръцете са най-лошото нещо“, важно е да се прави добро на ближния.

„За нито един пациент нямам молитва, защото, ако трябва да се моля, значи не съм сигурен в това, което ще правя. А това е антибожие, защото, ако не можеш да преценяваш рисковете, не ти е мястото в операционната“, каза лекарят.

Чирков сподели още болката си от отлагането на реформата, която рано или късно ще трябва да се осъществи. „Ако не въведем и това регулярно обучение на медицинските специалисти в чужбина, няма кой да ни наследи. Бъдещите лекари няма да останат у нас“, смята проф. Александър Чирков.

Източник: izvanredno

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.