Home » Свят » Забраниха уволненията за три месеца в Турция
Забраниха уволненията в Турция

Забраниха уволненията за три месеца в Турция

За втори пореден път този уикенд в Турция се въвежда забрана за напускане на домовете за всички граждани, научи 365novini.

Единствено фурните за хляб, аптеките и частните и държавни болници ще бъдат отворени, съобщиха от МВР днес.

48-часовият полицейски час ще влезе в сила на 17 април в полунощ в 31 провинции на страната, включително трите най-големи града Истанбул, Анкара и Измир.

Специални комисии, председателствани от областните управители, ще отговарят за разпределението на хляба в кварталите.

В този период вестниците ще бъдат доставяни до домовете с превозни средства на издателите, някои фирми за доставка на вода или чрез групи за социална подкрепа.

Фирмите, които продават бутилки с вода и газ, също ще бъдат отворени.

Магазините за хранителни стоки също настояват да останат отворени през уикенда. Тяхната Конфедерация на турските производители и занаятчии (TESK) изпрати писмо до вътрешно министерство с такова питане.

„Ако това бъде разрешено, хората ще имат много по-лесен достъп до основни храни, включително хляб, мляко и вестници. Така ще се хаос и пренаселеност в магазините “, аргументира се ръководителят на Конфедерацията Бендеви Паландокен. Той каза, че заради предстояшата забрана, хората са склонни да пазаруват прекомерно. „Те купуват повече, отколкото биха могли да консумират. Подобно поведение води до щети и някои затруднения по веригата на доставките. „

МВР ще излезе със становище по въпроса.

Турският парламентът прие днес закон, изготвен от управляващата ПСР партия, за облекчаване на последиците от коронавирус върху икономическия и социалния живот.

В страната се отлагат плащанията за наем за три месеца за няколко вида недвижими имоти, държавна собственост.

Общините и техните под-институции също ще могат да отлагат плащанията на сметките за вода за три месеца за частни домове и компании.

Общините ще могат да предоставят финансова подкрепа на физически и юридически лица, които имат лицензи за обществен транспорт или да отлагат някои плащания за обществен транспорт.

Годишните данъци за реклама и околната среда на предприятия, които са били принудени да затворят като част от мерките за ограничаване на коронавируса, няма да се събират през този период.

Плащанията по студентски заеми също се отлагат с три месеца, докато тези и по някои селскостопански заеми се отлагат за следващата година.

Туристическите агенции ще бъдат освободени да плащат някои такси през 2020 г.

В страната се отменят някои местни административни избори.

Неплащането на услуги от възрастни хора и инвалиди в центровете за грижи се удължава с три месеца.

Страната ще предоставя подкрепа от 39,24 турски лири (около 10 лева) на ден на работници, принудени да вземат неплатен отпуск поради избухването на коронавирус в продължение на три месеца. Здравноосигурителни им плащания също ще се покриват от държавата.

Договорите на работниците не могат да бъдат анулирани за период от три месеца, освен при специални условия.

На фирмите е забранено да увеличават безпричинно цени на стоки.

Всички отложени кредити ще се събират след тримесечен период на вноски и без лихва.

Днес потвърдените в Турция случаи на коронавирус се увеличилиха с 4 801, а 125 души загинаха, като общия брой на брой загинали до момента е 1643, заяви здравния министър Фахреттин Коджа.

Общият брой на вирусоносителите в Турция достигна 74 193 души.

Около 1415 пациенти се възстановиха през последните 24 часа, добави Коджа.

През изминалия ден са проведени рекордните 40 447 теста, като общият брой на тестовете до момента надмина половин милион.

На 14 април министърът заяви, че темпът на увеличаване на случаите на коронавирус намалява, както през четвъртата седмица от огнището в Турция. Разпространението е „под контрол“, добави той.

марица

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.