Home » България » За пример! Цветанка и Георги са цели 55 години заедно. А любовта им продължава да царува със страшна сила
За пример! Цветанка и Георги са цели 55 години заедно. А любовта им продължава да царува със страшна сила

За пример! Цветанка и Георги са цели 55 години заедно. А любовта им продължава да царува със страшна сила

Цветанка и Георги Биневи от село Драганово споделят семеен живот, радости и неволи цели 55 години, видя 365новини.

Той е един от най-възрастните жители на областта, ветеран е от Втората световна война и живот и здраве, на 20 юни ще отбележи 97-мия си рожден ден. Тя пък е на 85 години, но е толкова пъргава, младолика, комуникативна и пълна с енергия, че може да удари в земята жени, по-млади с цели десетилетия. И до ден днешен Цветанка нарича съпруга си „Гошката, моята любов“, грижи се за него всеотдайно, върти къщата и градинката, наясно е с новините в държавата. Двамата са категорични, че рецептата за дълголетие и щастлив семеен живот е голямата им любов.

Впрочем и за двамата това е втори брак. От първия си Цветанка има голям син, вече на 60 години, а Георги няма деца.

Срещат се малко късно – тя вече е прехвърлила 30-те, а той е на 43. По това време Цветанка работила като снабдител към жп ресторанти и спални вагони, а бъдещият й мъж бил продавач в магазина за плод и зеленчук на горнооряховската гара. Не след дълго им се раждат дъщеря и син, които днес вече са големи хора.

„От малки учихме децата на трудолюбие, да не лъжат, да не крадат, да нямат злоба и завист, да са учтиви“, казва баба Цвета. И уточнява, че в брака е много важно взаимното уважение и доверие. „Той никога не ме е ревнувал, въпреки че аз постоянно пътувах заради работата си. Обиколила съм цяла България и почти цяла Европа. Гошката беше на работа, но пък редовно ходехме на почивка на морето. За последно отидохме през 1989 г. на Поморие“, разказва Цветанка и уточнява, че вече 24 години двамата живеят в бащината къща на Георги в село Драганово.

Въпреки своите 85 години баба Цвета е пъргава като младо момиче.

Сама е засадила цветя, домати, краставици, пипер, боб, различни видове подправки в градината. Сама пръска лозето и лично приготвя всякаква зимнина – компоти, мармалади, конфитюри, че и домашна сливова ракия. Докато бай Георги бил по-здрав, й помагал, обаче сега „ми помага само на масата“, шегува се баба Цвета и обяснява, че откакто са дошли на село, двамата не са боледували даже от грип. Е, мъжът й има проблеми със сърцето от петнайсетина години, заради които пие хапчета, наболяват го кръста и единият крак и е трудно подвижен, но годините и на него не му личат.

Съпругата му го гледа като писано яйце. Цветанка всяка сутрин приготвя закуска – банички, понякога пържени филийки, мекици, бухти и даже палачинки, като и двамата пият задължително кафенце. На обед семейство Биневи винаги пият по една малка ракийка със салата собствено производство, хапват супичка, второ и трето. Режимът на бай Георги продължава с кратък следобеден сън, а през това време Цветанка или ще чете вестник, или ще плете милета на една кука, на пет или пък на обръч.

После следва лека закуска отново с кафенце, грижа по градината и сладки приказки със съседи, които често им гостуват. Вечер дълголетниците хапват нещо леко – компот, сиренце и кашкавалче, бай Георги си ляга към 19.00 ч., а баба Цветанка – най-късно към 21.30 ч. Сутрин се будят към 6.00 и така всеки ден…

Доскоро гледали и животни – козички, ярета и прасета, но вече в градината пълновластен господар е дебелият черен котарак.

„Никога не сме се ограничавали от нищо. Той обаче цигара през живота си не е запалвал, а аз като по-млада пушех само в компания. Много сме позитивни, при нас няма злоба и завист. Дори сега, на тези години, не се оплакваме, а и децата ни много ни помагат, въпреки че са далеч от нас“, казва още Цветанка Бинева. Оказва се, че като почти всяко българско семейство вече възрастните хора имат деца и внуци по чужбина.

Дъщеря им със семейството си от години живее в Брюксел, а синът работи в Германия. В Белгия живее и 31-годишният им внук, който след няколко месеца ще дари драгановските дълголетници с правнуче. То пък ще има български, италиански и индийски гени, понеже съпругата на внука на семейство Биневи е наполовина индийка, наполовина италианка. Двамата млади са идвали два пъти на гости в Драганово и баба Цветанка с гордост показва семейния архив от фотографии.

Елена ЧАМУРКОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ
Източник: Борба.БГ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.