Home » България » ЗА ПРИМЕР! Български ученици се преоблякоха като ВЪЗРОЖДЕНЦИ за Хелоуин
ЗА ПРИМЕР! Български ученици се преоблякоха като ВЪЗРОЖДЕНЦИ за Хелоуин

ЗА ПРИМЕР! Български ученици се преоблякоха като ВЪЗРОЖДЕНЦИ за Хелоуин

1-ви ноември – един от най-светлите празници и гордост за всеки българин, на който отдаваме почит на паметта на всички духовници, книжовници, революционери, наричани накратко – народни будители!

Всяка година обаче, от началото на промените у нас в края на октомври и началото на ноември едно събитие навлязло в календара буди недоволство и възмущение в обществото с нетипичните за културата и бита ни, всяващи страх и ужас костюми, маски и други аксесоари.

Съвпадението на датите на честване на Келтската нова година, известна повече като Хелоуин и  Денят на народните будители внасят допълнителна разграничителна линия в и без това разделената ни нация. Относно въпроса дали трябва да се чества Хелоуни у нас, по-младите българи със сигурност  ше отговорят положително.

За радост не така стои въпроса при  учениците от елитната пазарджишка гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“, които категорично дадоха добър пример и се преобразиха като едни от най-тачените народни будители – Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски, Константин Величков и Райна Княгиня. По този начин възпитаниците от профилираното училище отпразнували и двата празника, наблягайки на честването на родната памет на предците си.

Родолюбната идея е хрумнала на самите ученици по време на часовете. Бързо тръгнал слуха от уста на уста в училището „Защо да не се преоблечем като българските будители?“

На страхотната инициатива се отзовали да помагат служителите и актьорите от Драматично-кукления театър “Константин Величков“, Ансамбъла за народни песни и танци “Пазарджик“ и Регионалния исторически музей в Пазарджик. Всички те помогнали на учениците не само с прекрасните костюми, но и с ценни съвети за традиционния български празник.

Така пременени, гордите родолюбци направили шествие по централния бул. „България“. Учениците-патриоти стигнали до сградата на общината, където е и паметника на Св.Св. Кирил и Методий. Младите патриоти раздавали по пътя си свитъци със стихове и мисли на най-прочутите възрожденци от българската история – личностите, които със своето дело помогнали за освобождението на България от османско владичество. Шествието преминало под мотото „Памет пазим – завет даряваме”. /delo.bg


Източник: opoznaybulgaria

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.