Home » Свят » Washington Post: Това българско момиче ще промени света
Това българско момиче ще промени света

Washington Post: Това българско момиче ще промени света

Американското издание Washington Post избра 16-годишната Милена Радойцева от София за едно от 12-те деца, които могат да променят света, научи 365novini.

Идеите на българката се оказаха впечатляващи. Заедно с още 11 нейни връстници от цял свят, Милена е забелязана от редакторския екип на медията, който се свързва с нея, за да им разкаже повече за проекта, който може да промени начина на общуване между тийнейджърите в онлайн пространството.

„Беше преди доста години. Всичко се случи в един общ чат между целия клас“, разказва Милена. „Ситуацията беше „играчка-плачка“. Тогава няколко души се обърнаха срещу това дете от класа, като си казваха какво ги дразни в него, уж на шега. Изведнъж всички започнаха да си казват какво ги дразни и шегата се превърна в тормоз.“

Милена е свидетел на цялата случка и остава в нея странно усещане. „Накара ме да се запитам какъв е смисълът от такива конфликтни ситуации в интернет. Замислих се как мога да ги спра.“

Няколко години по-късно, когато се включва в кампанията за безопасен интернет „Героят си ти“, Милена свързва спомена от онзи чат с идеята за безопасен интернет и така стига до извода, че всичко зависи от личния избор.

Момичето иска да покаже, че както в повечето житейски ситуации, така и в комуникациите в социалните мрежи, можем да изберем позитивен начин на поведение.

„Идеята е, че всеки сам по себе си е герой. Във видеото, което е част от кампанията, момче, което не се държи добре в интернет вижда картини на малката си сестричка.

Там група деца й се подиграват – със същите думи, които той използва в онлайн пространството. Но в рисунката, той е супергерой, който я спасява. Това го кара да преосмисли начина, по който се държи. Именно това е идеята ми – да покажа, че всеки един от нас е герой. Изборът дали да бъдеш лошият или добрият герой е твой“, казва Милена.

Целта й е да изложи мнението си – с аргументи и факти. Да покаже алтернатива, която ако искаш – можеш да избереш.

Милена става част от центъра за безопасен интернет – Safenet, след което се включва в проектите Мегафон и Рапортьори, част от Националната мрежа за децата. След гласуване на локално ниво, връстниците на Милена я избират за българския представител в Детския съвет – Eurochild.

Там тя излага идеите си, които попадат в полезрението на редакторите от Washington Post.

Един ден, съвсем неочаквано, Милена получава обаждане от Eurochild – „Казаха ми, търсят те от Washington Post, имаш ли интерес… А на мен ми се разтрепериха коленете. Журналистката поиска интервю с мен, но не по телефона – искаше да ме види, направихме го по скайп… Беше невероятно изживяване“.

След като статията излиза, Милена получава множество обаждания и поздравления.

„На следващия ден Американското посолство в София беше публикувало материала на страницата си и ме бяха поздравили. Щастлива съм, че каузата и идеята ми бяха оценени“, споделя развълнувано Милена.

В началото, когато започва да работи, момичето не среща масова подкрепа от връстниците си. „Един познат ми каза – яка идея, но нали знаеш – каквото и да направиш, интернет никога няма да бъде безопасно място. Казах му: „Добре, но аз поне мога да опитам да го направя такова.“ След като излезе статията, същият човек се обади и ми каза – накара ме да променя мнението ми, както и на други хора. Голямо браво! Това ме прави щастлива и се чувствам добре в това, което правя“, споделя още Милена.

„Има много деца, които знаят какво искат, знаят какво търсят, но никой не им обръща внимание, защото възрастните ни казват: „Вие сте деца. Само че това не е точно така.“, казва Милена и допълва: „Често ни казват: „Това са детски неща, с времето ще ги израснете. Но аз не съм съгласна“. Момичето иска мнението на връстниците й да не бъде пренебрегвано. И тя върви в посока, която да промени тази реалност.

В бъдеще Милена иска да се занимава с журналистика, да се фокусира върху права на децата и да разкаже историите, които се премълчават.

В момента работи по нов проект, свърза с интернет – „Вкъщи, но не сами“. И апелира, докато трае кризата, интернет да е пространство, което използваме по позитивен начин, така че да ни събира. „И нека не се поддаваме на фалшивите новини! Ако някое заглавие ви се струва шокиращо – проверете го в нов прозорец. Ако не получите нови резултати, много е вероятно новината да е фалшива“, коментира Милена Радойцева.

лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook
error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!