Home » България » Ваня Григорова: Директор на частна болница получава 100 хил. лв месечно, но има лекари с 800 лв. заплата
Ваня Григорова: Директор на частна болница получава 100 хил

Ваня Григорова: Директор на частна болница получава 100 хил. лв месечно, но има лекари с 800 лв. заплата

Директор на частна столична болница взима заплата от 100 000 лева месечно, в същото време има лекари, които получават 800 лв., твърди Ваня Григорова, икономически експерт от КТ „Подкрепа“ в коментар по темата „Къде отиват парите за здраве“ по Нова телевизия.

„Това е болница, която получава средства и от НЗОК. Това е порочното според нас”, допълни тя, но отказа да назове болницата.

По думите й темата отново е придобила актуалност след срещата на медицинските сестри с премиера Борисов, на която те са настояли частните болници да не получават пари от Касата.

Бившият шеф на „Пирогов“ д-р Спас Спасков се усъмни в достоверността на тази информация и допълни, че ако болницата е частна, това е неин проблем, не на обществото.

Той оспори и ширещото се мнение, че се дават пари, а няма резултати и цитира статистика, според която средната продължителност на живота у нас се е увеличила със 7 години.

„Всички знаем, че най-тежките случаи, които носят най-сериозни разходи, отиват в „Пирогов”, отиват в ИСУЛ, в големите държавни болници. Затова твърдим, че частните болници не трябва да получават пари от НЗОК”, смята Григорова. „Изкривяванията са твърде много, източването на системата се случва по хиляди начини”.

Относно протеста на медицинските сестри, Спас Спасков коментира, че когато е бил директор на „Пирогов”, и той е бил обект на упреци заради заплатите. „Съотношението на заплатите беше едно към две към три – лекари, сестри и останал персонал”, заяви Спасков.

„Когато вкараме много емоция, тя винаги изкривява нещата в общ план. Сестрите в момента подхождат изключително емоционално”.

По повод проверките на болниците, д-р Спасков обясни, че те са почти ежедневни, но не се забелязват от персонала, защото засягат най-вече администрацията.

Източник: Офнюз

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.