Водещите новини
Home » Живот » В най-трудните времена бистро храни безплатно бедни и инвалиди!
В най-трудните времена бистро храни безплатно бедни и инвалиди!

В най-трудните времена бистро храни безплатно бедни и инвалиди!

Собственикът Стефан Николов от Г. Оряховица вярва, че добрините, които прави, биват възнаграждавани със здраве от Бог

ВСЕКИ ДЕН ХОРА, КОИТО НЯМАТ ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ХРАНА, ОБЯДВАТ БЕЗ ПАРИ В БИСТРО „ПАНОРАМА“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Персоналът не ги гледа строго, не ги връща, никой не ги съди и сочи с пръст, защото в заведението царува чувство на толерантност и съпричастност към чуждото нещастие и неволя. Това наложил собственикът Стефан Николов, който знае какво е човек да има празни джобове.

Наясно е със замогването, което му отнело 12 години работа в чужбина. Шефът на бистрото споделя, че може да поеме разноските за храна на десетина социално слаби хора дневно, и апелира към нуждаещите се да заповядат, вместо да се срамуват от положението си и да ровят в кофите за смет.

Стефан е на 40 години, от Горна Оряховица. През 2008 година заради безработицата и липсата на възможности за развитие у нас емигрирал в Швеция. Установил се в Стокхолм, където започнал като обикновен работник във фирма за почистване. Първоначално възнагражденията, които получавал там, му стигали само за плащане на квартирата и за покриване на разходите. Три години не успял да се прибере в България при семейството си, защото нямат пари за самолетни билети.

Било трудно, но трудолюбието и упоритостта му се отплатили. През 2012 година успял да създаде своя собствена фирма, а днес в нея работят осем души – половината от които чужденци. Служителите му се занимават с почистването на къщи, апартаменти, офиси, банки и т.н.

Поради лични причини решил да инвестира средства в заведение за хранене в родния си град

ПРЕДИ МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА СТАНАЛ СОБСТВЕНИК НА БИСТРО „ПАНОРАМА“. Тъй като и преди е помагал с каквото може на хора в нужда посредством сдружението „С вяра в доброто“, с него се свързал председателят на организацията Лъчезар Любенов. Той от своя страна му разказал за възрастен мъж от железничарския град, който едва свързва двата края. Стефан веднага предложил пенсионерът да идва да хапва в бистрото безплатно.

„Разбрах за още две семейства в Горна Оряховица, които трудно успяват да покрият ежедневните си нужди. Те също винаги са добре дошли в бистрото и могат да си вземат храна за вкъщи. Винаги когато видя някой бездомник, който лежи по пейките или обикаля около контейнерите, ми става жал и го каня да заповяда да се нахрани като бял човек“, сподели 40-годишният мъж.

Собственикът не крие, че без приходите от фирмата му в Швеция бистрото трудно би просъществувало, но въпреки това не се отказва от каузата да храни без пари нуждаещи се. Освен това осигурява препитание и за общо осем души персонал – готвачи, бармани и сервитьори.

Твърди, че е мюсюлманин, но често влиза и в църка, за да запали свещ за здраве.

„Вярвам, че има една сила за всички и когато правиш добро, то ти се връща. Аз съм здрав, жена ми и децата ни също – това е достатъчно за мен. Сега заради празника Курбан Байрам заколих две агнета и сготвих няколко тави с дроб сарма – всичко раздадох на нуждаещите се“, допълва той.

Стефан е баща на момче на 12 и момиче на 7 години. Казва, че много държи да възпита у тях чувство на съпричастност към изпадналите в безизходица. Често им припомня, че в живота човек трябва да даде, за да получи.

„В Горна Оряховица и Велико Търново има много богати хора, но след като спечелят пари, се самозабравят. Не бива да е така. Животът е непредсказуем, Бог може за минути да срине всеки. Най-важното е да бъдем добри и милостиви“, допълва 40-годишният мъж.

Галина ГЕОРГИЕВА / Борба

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook