Home » Топ новини » Ужас в държавата! Стотици хиляди на протест срещу рекордните цени на тока
Ужас в държавата! Стотици хиляди на протест срещу рекордните цени на тока

Ужас в държавата! Стотици хиляди на протест срещу рекордните цени на тока

Стотици хиляди работници всеки момент могат да излязат на протест заради рекордните цени на тока, научи 365 Novini.

Българските предприемачи и бизнесмени плащат с 50% повече за електроенергия в сравнение с държави като Австрия, Германия, Испания, Италия, Румъния и Полша.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо до премиера Стефан Янев, в което го призоваха за спешни действия. Към този момент държавата в лицето на БЕХ и правителството скандално бездействат, а ТЕЦ „Марица Изток 2” умишлено е с изключени мощности.

Според независими експерти това вещае тежки времена за бизнеса и гражданите, особено в ситуация, на приближаваща четвърта ковид вълна и финансово-икономическа криза.

По този повод от АОБР заявиха категоричните си намерения за организиране на национални протестни действия. Работодателите са възмутени срещу поставянето на стотици производства на колене заради безобразно скъпия ток.

От бизнеса настояват служебното правителство да се размърда и да приведе в действие „Марица Изток 2”, с което да се нормализират цените на електроенергията до нормални нива и да се осигури достатъчно количество ток за потребностите на предприятията.

От АОБР припомниха на премиера Янев за липсата на достатъчен капацитет за интеграция с Общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Работодателите са категорични, че заради липсата на действия в кризисната ситуация е необходимо служебният енергиен министър Андрей Живков незабавно да си подаде оставката.

БЛИЦ научи, че ако правителството не реагира адекватно на исканията на АОБР, държавата може да пламне от протести.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.