Home » България » Тайни и загадки: Мистерията Белинташ
Тайни и загадки: Мистерията Белинташ

Тайни и загадки: Мистерията Белинташ

Белинташ е една от най-популярните природни забележителности в България. Мястото е кръстопът на различни легенди – за траките, за древни цивилизации и магически сили.

Научете повече за Белинташ и най-популярните му легенди с 365 Новини.

Белинташ е природна забележителност, скално плато в Родопите. Смята се, че се е образувало при изригването на вулкан, намиращ се до връх Караджов камък. Белинташ е феномен, защото в скалите тук са издълбани различни форми, ямки и улеи. До днес не е ясно дали тези скални форми са в резултат на човешка дейност или по-висша космическа сила. Ясно е само, че не са резултат от естествени процеси в природата.

Белинташ се намира на 1200 м. надморска височина и открива красива гледка към околностите. Смята се, че тук са живели племена преди около 7000 години.

Любопитно: В превод Белинташ значи „камък на познанието” или „камък на мъдростта”. Бел е бил върховен шумерски бог, а „таш” от турски значи камък

Къде се намира Белинташ и как да стигнем?

Белинташ се намира на около 30 км от Асеновград (в посока Кърджали) и на около 50 км от Пловдив.

За да стигнете до Белинташ, тръгвате от Асеновград в посока Кърджали. След като излезете от Асеновград, завивате вдясно за село Червен. Минавате през село Червен, след това и през селата Горнослав и Орешец. Ще стигнете до разклона за село Мостово, където трябва да завиете наляво. Продължавате да шофирате до разклона за село Три могили. Ще стигнете до табела Белинташ и там трябва да завиете на дясно. Табелата ще ви отведе до Чотровата чешма. Тук приключва шофирането и трябва да продължите пеша. Следвайте червената туристическа маркировка и без проблем ще откриете Белинташ.

Легендите за Белинташ

Според най-разпространеното (и научно доказано) вярване, Белинташ е древно тракийско светилище на бог Сабазий. Доказателство за това е сребърната плочка с лика на бога, открита от местен овчар през 70-те години. Смята се, че издълбаната в скалите система от улеи е служела за различни водни ритуали, извършвали по време на равноденствие и пълнолуние. И до днес не е ясно как са били издълбани толкова правилни форми в скалата.

Според други мястото е било крепост. Свидетелство за това са овалните камъни, открити тук. Освен това Белинташ е добро място за крепост, защото до него се достига трудно. Освен това тук винаги има вода, събрана в скалните ямки. Според някои водата тук никога не изчезва напълно и ямките се пълнят от целебен извор.

Според трета легенда, Белинташ е място, на което са кацали извънземни. Според тази легенда улеите и ямките представляват карта, която ориентирала пришълците.

На Белинташ можете да наблюдавате интересна магнитна аномалия. Когато сте тук, стрелките на компаса се „объркват”. Поради тази причина много магове и ясновидци идват тук, за да се заредят с енергия.

Каква точно е истината за Белинташ, засега можем само да гадаем. Едно е сигурно. Това е едно от кътчетата в България, които задължително трябва да посетите.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.