Home » Свят » Северна Македония разкри сензация, свързана с Ванга
Северна Македония разкри сензация, свързана с Ванга

Северна Македония разкри сензация, свързана с Ванга

Манастирски комплекс от малки църкви, разположен в близост до село Ангелци, в македонската община Василево, е изключително лековит.

Славата му се носи от уста на уста, разкриват местни медии.

Комплексът се намира на 4 км северно от село Ангелци, по пътя, който води към селата Едрениково и Седларци. Районът, в който се намират манастирите, е известен като Чаушев Камен или Кайнаци.

Манастирите са в радиус от 50 метра, подредени един до друг. Те са девет на брой: манастирът „Св. Петка ”,“ Св. Троица “,„ Св. Пантелеймон ”,“ Св. Неделя “,„ Св. Йоан Кръстител ”,„ Св. Джорджи ”,“ Св. Леонций “,„ Св. Димитър ”и манастир, посветен на„ Тримата светии ”.

Комплексът разполага и с три кладенци, чиято вода е изключително лековита, както и с една камбанария, разбра 365 Новини.

Историята на манастирския комплекс датира от 1991 г., когато местен жител, който се борел от няколко години с различни болести, решил, че трябва да направи нещо за хора, които търсят покрив над главата си.

След известно време сестра му решила да помогне, за да може брат й да се излекува и да сбъдне мечтите си.

Така през 1991 г. мъжът първо построил кладенец около лековитата вода, а след това издигнал и първия манастир, посветен на св. Петка.

Следва изграждането на манастирите „Св. Неделя, „Света Троица“ и „Искрена Богородица“, „Св. Йоан Кръстител ”.

След време примерът на този мъж бил последван от друг жител на село Ангелси, който построил два манастира – близо до Чаузев Камен и още един, посветен на „Св. Пантелеймон “.

Според друг жител на селото манастирите са били издигнати заради Баба Ванга.

Легенда в селото разказва, че тя посетила селото през 80-те години на миналия век и видяла, че манастирите ще бъдат издигнати, за да могат там да отсядат хора в нужда, а други да бъдат лекувани.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.