Home » Здраве » Спането с мокра коса в жегите е опасно, ето защо не бива да го правите
Спането с мокра коса в жегите е опасно

Спането с мокра коса в жегите е опасно, ето защо не бива да го правите

Всеки човек се е сблъсквал със ситуация, когато му се е налагало да си измие главата преди сън поради това, че на следващата сутрин времето няма да му стигне или поради плътна заетост през целия изминал ден, припомня 365novini.

 И макар този вариант да ви се струва най-оптимален, съществуват редица скрити опасности, които трябва да знаете. Ако спите в стая с климатик или в студено време, сънят с мокра глава ще предизвика чувство на студ. Усещането за дискомфорт ще ви накара да се събудите през нощта, което ще се отрази негативно на качеството на съня. За да избегнете преохлаждане, добре е да изсушите косата преди сън.

Въпреки че е известно, че простудните заболявания се предизвикват от вируси, съществуват данни, че въздействието на ниската температура и влажността може да провокира простуда.

Според една теория, когато нашето тяло се охлажда, кръвоносните съдове, които пренасят левкоцитите, борещи се с инфекциите, се свиват. Защитата от вирусите на грипа се понижава и човек по-бързо се разболява. Лягайки си с мокра коса, вие също можете да се сблъскате с появата на косопад. Това е свързано преди всичко с трихофития – гъбично заболяване, което се разпространява по кожата на главата в топла и влажна среда.

Заболяването е доста заразно, може да предизвиква сърбеж и се проявява с червеникави люспести петна.

Ако подозирате, че имате това заболяване, трябва да се обърнете към лекар и щателно да изсушавате главата след всяко измиване. Както е известно, съчетанието на вода и топлина създава идеална среда за бърз растеж на бактериите. Достатъчно е да си представите колко бактерии ще растат на вашата възглавница, докато спите с мокра глава. При това, честата смяна на спалното бельо няма да ви спаси, тъй като влагата от косата прониква дълбоко във възглавницата.

Ретро

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.