Home » Здраве » Сега е момента: Рецепта за домашен дезинфектант на ръцете!
Рецепта за домашен дезинфектант на ръцете

Сега е момента: Рецепта за домашен дезинфектант на ръцете!

Дезинфектантът за ръце изведнъж се превърна в дефицитна стока, със статус на изделие от злато, заради коронавирусната епидемия.

Експертите казват, че миенето на ръцете със сапун и вода или с разтвор на алкохолна основа са най-добрият начин за избягване на инфекцията.

„Домашните препарати за дезинфекция на ръцете са също толкова ефективни, колкото тези от аптеката, стига да са с правилния процент алкохол“, казва по CBS News прочутият лекар Дейвид Агус. „Санитарните препарати трябва да съдържат поне 60% алкохол. Изопропиловият или етанолът са подходящи. Дезинфектантът за ръце не убива всички вируси, но е ефективен срещу коронавируса. Вирусът е защитен от черупка, наречена „плик гликопротеин“, която алкохолът нарушава. Когато отнемете защитната част на вируса, той умира доста бързо“, обяснява д-р Агус.

За тези, които не са се снабдили с гел срещу микроби, от 365 Новини Ви представяме рецепта за домашен дезинфектант.

Съставки:
2/3 ч. ч. изопропилов алкохол или спирт с висок градус
1/3 ч. ч. гел от алое вера
5-10 капки етерично масло (по избор)
купа за смесване, лъжица, фуния, спрей бутилка или контейнер за течен сапун.

Добавянето на алое вера ще улесни нанасянето по кожата и ще придаде плътност на продукта. А слагането на няколко капки етерично масло ще придаде на сместа приятен аромат.

Изсипете алкохола и гела от алое вера в купата и разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете капки етерично масло и отново разбъркайте, за да маскирате миризмата на спирта. С фуния излейте сместа в спрей бутилка или в контейнер за течен сапун.

Микробиологът д-р Санджай Маггивар от университета „Вашингтон“, казва, че домашните дезинфектанти издържат седмици, ако се съхраняват правилно в затворени шишета и контейнери.

Кои вируси убиват дезинфектантите с поне 60% алкохол 

Бъдете здрави!

Източник: 24zdrave

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.