Home » Топ новини » Салам убиец продаван в „Метро”: 25 човека в Германия вече умряха от заразени с листерия колбаси
Салам убиец продаван в „Метро”

Салам убиец продаван в „Метро”: 25 човека в Германия вече умряха от заразени с листерия колбаси

В една от големите търговски вериги у нас са били разпространени опасните продукти на германската компания „Вилке”, научи 365novini.

„Вилке” вече е разследвана от германската прокуратурата. Според публикации на в. „Билд” месните продукти са заразени с листерия и от тях вече има 37 случая сериозни заболявания, от които 25 с фатален край.

БАБХ не споменава поименно търговската верига, но по имената на продуктите не е трудно да се установи, че става въпрос за хипермаркети „Метро”.

Инспекторите на БАБХ са проверили всички складове на фирмата получател от търговската верига в страната.

Наличните количества от видовете салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в разфасовки по 1 кг са спрени от продажба незабавно и са насочени за унищожаване.

Какви количества от заразените салами са продадени у нас преди намесата на държавната агенция не е ясно. Факт е, че преди десетина дни третокласник умря от хранително отравяне в Кардам, а в болница във Варна с подобни симптоми бяха транспортирани и две от неговите сестри.

25 души от разболелите се от заразените салами в Германия вече са починали, съобщиха източници от прокуратурата в Касел. Властите разследват дали има причинно-следствена връзка между инфекцията и смъртта и от какви симптоми са страдали заразените с листерия. Прокуратурата е завела наказателно дело по обвинение в убийство поради небрежност срещу ръководството на месната компания.

Салам убиец продаван в „Метро”

320 тона продукти на „Вилке“ били изтеглени от фабриката и изгорени, а фирмата обяви фалит

Фабриката на компанията в градчето Твистетал-Берндорф, провинция Хесен, бе затворена в началото на октомври от властите заради заразените месни продукти и лоша хигиена. Според ДПА, листерията била засечена в салам за пица и варена наденица. В областта Валдек-Франкенберг обявиха пълно изтегляне на всичките продукти на „Вилке”, с изключение на консервираните.

Компанията обяви фалит. 320 тона продукти били изтеглени от фабриката и бяха изгорени.

Заразената продукция обаче е достигнала до 26 страни. Освен държави от ЕС, заразени с листерия колбаси бяха спрени от продажба в САЩ, Русия и Япония. Листерията е бактерия, която може да причини диария и треска. При хора с отслабена имунна система заразяването може да застраши живота, припомнят специалисти.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.