Home » България » Съдът отказва регистрация на Слави Трифонов
Съдът отказва регистрация

Съдът отказва регистрация на Слави Трифонов

Грубо законово нарушение забранява на новоучредената партия на Слави Трифонов „Няма такава държава“ да бъде регистрирана от съда и да започне да функционира, разкриха магистрати от Софийския районен съд, научи 365novini.

Въпреки спекулациите, че провокативното име на новата политическа формация е препъни-камъкът за старта й официално, се оказва, че логото е големият проблем.

При топсекретното представяне и учредяване на проекта миналата събота, Трифонов и неговите заместници представиха и емблематата му – разперена длан със стилизиран българския флаг върху нея на светлосин фон. Според член 5 от Закона за политическите партии и по-конкретно алинея първа, това е строго забранено:

„Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения“, пише изрично в текста. Само заради него, без да се иска юридическо тълкувание за конотацията на името на „Няма такава държава“, магистратите ще откажат регистрацията.

Според политически анализтори обаче това е търсен ефект и нищо случайно нямало нито в избора на логото, нито в мъглата, в която бе учредена партията.

Най-вероятно Дългия целял по-дълъг медиен и обществен фокус върху нея и себе си, особено предвид задаващите се избори, в които той няма как да участва. Трифонов бил готов да заснеме втори дубъл на старта на „Няма такава държава“ и имал готово алтернативно лого. В случай, че този път не успеел да се регистрира, щял да организира ново събитие, в което журналисти и симпатизанти нямало да чакат извън залата, а щели да имат достъп до него от началото до края, твърдят от кухнята на състоялото се в събота учредяване.

Възможно е обаче бившият телевизионер да не е готов със структурите на формацията си по места и затова съвсем умишлено да отлага фактическото тръгване на „Няма такава държава“, което отново довежда до сценария за втори опит.

През далечната 1995 г. той и колегите му от култовото предаване „Ку-Ку“ се опитаха да регистрират „Народно движение КУ-КУ“, но тогава съдът им отказа заради името.

„То съдържа междуметието “куку”, отбелязва наблюдателният съдия, което е звукоподражание изразяващо глас на кукувица. Заявителят счита, че кукувицата е предвестник на пролетта и от тук са целите на регистрираната партия да внесе свежест в политическия живот на страната. Но посочената птица се свързва и с т.н. гнездов паразитизъм“, пише тогава в мотивите си наблюдаващият съдия.

Източник: lupa

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.