Home » България » С диплома от Сорбоната Силвия се върна в Полски Тръмбеш, вместо да остане в Париж
С диплома от Сорбоната Силвия се върна в Полски Тръмбеш вместо да остане в Париж

С диплома от Сорбоната Силвия се върна в Полски Тръмбеш, вместо да остане в Париж

36-годишната политоложка направи уникален кетъринг за визитата на лидера на БСП Корнелия Нинова

СИЛВИЯ НИКОЛОВА СЕ ВЪРНА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ със съпруга си и двете си деца, вместо да остане да живее в Париж. 36-годишната политоложка е с диплома от Сорбоната във френската столица и с доказани умения в кетъринга, открити от главния готвач към ЮНЕСКО, с когото се запознава в българското посолство. Пак там младата жена се е запознала и с президента на България Румен Радев. В Париж има доста приятели и контакти, а там от години живеят и работят нейните родители и брат й. Въпреки това Силвия е избрала да се завърне в родния си град и да търси бъдеще за децата си в България.

Кетърингът на Силвия от 56 плата с по 100 вкусотии събра очите на лидера на БСП Корнелия Нинова през декември м.г., когато тя уважи честването на вековната партийна организация в Полски Тръмбеш. Тогава всички гости се зачудиха на уменията на младата жена, за която засега това е само хоби. В момента Силвия Николова работи към Общината по социален проект, а преди да замине за Париж, е била част от екипа на тогавашния председател на Общинския съвет Тотка Янева и дори за малко е била изкушена от политиката.


Силвия с президента Радев във френската столица

ЗА РЕШЕНИЕТО ЗА НАПУСНЕШ РОДИНАТА И ДА РОДИШ ДЪЩЕРЯ СИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

СИЛВИЯ Е ЗАВЪРШИЛА ПОЛИТОЛОГИЯ В СВОБОДНИЯ ВАРНЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ. Тя и съпругът й Христо Николов са от Полски Тръмбеш и вече имат зад гърба си 11 години брак и две деца – Димитър е на 11, а Магдалена е на 8 и е родена в Париж. Синът пък е роден в Полски Тръмбеш, още когато там има болница, а родилното се бе подпалило същата вечер, когато Силвия отива да ражда. Семейството заминава за Париж на 9 януари 2010 г.

Родителите на младата жена Милка и Марин Кирилови и брат й Тони със своето семейство с двете деца са в Париж от 16 години. Преди това са били на гурбет в Коми, където е ходила и Силвия, а нейният брат е роден там. От доста години близките на Силвия си имат строителна фирма във френската столица, където работят всички, а при заминаването там е работил и Христо. Дъщерята разказва, че баща й строи къщи във френската столица и прави всичко до покрив.

ТЯ НЕ ЗНАЕЛА НИТО ЕДНА ДУМА ФРЕНСКИ, НО С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО НАУЧИЛА ЕЗИКА. Силвия започнала да чисти вкъщи заедно с майка си. После двете жени си намерили работа в един от най-елитните домове за стари хора, само за богаташи и известни люде – актриси, журналисти, политици и други, а таксата била до 10 000 евро за престой в дома с около 150 обитатели.


Кетърингът при гостуването на Корнелия Нинова

„Аз минах през всички постове в този дом, но основно бях в ресторанта – приготвях и раздавах закуската, нещо като сервитьор, на обяд приготвях предястията. Майка още работи там, а на мен ми беше много далеко от дома и когато се роди Маги, напуснах. Пътуването само в едната посока бе час и половина. Децата после започнаха да ходят на градина, на училище и трябваше да ги гледам“, разказва Силвия. Цялата фамилия живеела в къща под наем на два етажа и тя има незабравими спомени от всички преживени празници там.

ПРЕЗ 2017 Г. СИЛВИЯ РЕШАВА ДА УЧИ ФРЕНСКИ В СОРБОНАТА и завършва няколко нива.

Взема диплома за В1 и с това ниво е можела да вземе френско гражданство. Тя споделя, че е била принудена да учи в Сорбоната, защото преди е изкарала доста платени курсове, но те така и не й свършили работа.

„В Сорбоната ходех вечер на училище и се прибирах към 21 – 22 часа. Трябваше да се дипломирам с тога и отидох да си подавам документите, но в канцеларията ми казаха, че не ми стигали няколко точки за това дипломиране. Аз бях изумена, защото бях сигурна, че не са прави за ниво А 2. Професорът бе едно младо момче и аз се явих отделно на този изпит, като си платих още. Изпитът бе индивидуален, 90 минути и на целия френски език – каквото се сетите. Издържах, а на резултата ми излезе, че съм минала и ниво В 1. Официалната церемония с тогите обаче вече бе минала и аз така и не се видях с тога в Парижкия университет…“, разказва Силвия.

ПОСЛЕ С ПРЕСТИЖНАТА ДИПЛОМА СЕ ОКАЗАЛО ОБАЧЕ, ЧЕ НАМИРАНЕТО НА РАБОТА Е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Ходила на много интервюта от трудовата борса, но явно нямала късмет. Силвия искала да работи по-престижна работа със знанията си по френски, но накрая и подшушнали ,че такава и в Париж без връзки не се намира. Заради това започнала да чисти на частно за много известни личности на булевард „Шанз-Елизе“, сред които известният тенисист Седрик Пиолин и една от шефките на „Нестле“.

Покрай чистенето на къщи Силвия попаднала и в българското посолство. На една закуска, където били поканени всички консули от други държави, те благодарили на дамите, които поднасяли храната. Пак на една подобна церемония в посолството тя се запознала и с нашия президент и дори се снимала с него. Понеже обаче не успяла да си намери престижна работа и не искала да чисти постоянно къщи, Силвия решила да се завърне в родния край.


Цялата фамилия на една Коледа в Париж

ЗА ЗАВРЪЩАНЕТО, ДВЕТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И МЕЧТАТА ЗА ЕЛИТЕН ГОТВАЧ

СЕМЕЙСТВОТО СЕ ПРИБИРА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ през май 2018 г. Маги е завършила първи клас в Париж, а Димитър до еквивалент за шести. Сега в Полски Тръмбеш обаче е в пети клас, защото нашата система няма нищо общо с френската. В родния град Силвия Николова решава да опита да сбъдне мечтата си – да има свое проспериращо заведение. Отваря снекбар „Силви“ в промишлената зона и влага много пари и фантазия. В началото има много работа, защото предлага само уникални неща, но след няколко месеца затваря заради липса на персонал въпреки доброто заплащане. Налага се да затвори на първия учебен ден 2018 г., когато децата всъщност за пръв път отиват на училище в СУ “Цанко Церковски“.

След известна почивка у дома една нейна приятелка се прибира от Шотландия и предлага да отворят друго заведение на автогарата в града. Така вземат заведението на вуйчото на приятелката. Бистрото обаче просъществува само няколко месеца поради липса на клиенти и въпреки разноса по домовете на пиле на грил, домашни мекици на пазара в сряда, които дори първия път били безплатни. Така второто заведение отваря през февруари 2019 г. и затваря през лятото на същата година.

След тези неуспешни опити Силвия започва работа във френска счетоводна фирма във В. Търново, но и това е за кратко. После започва работа в общината в Полски Тръмбеш по социалния проект като организатор на общественополезен труд, но проектът е до края на 2020 г.

ВСЪЩНОСТ СИЛВИЯ СЕ Е ПРОЧУЛА СЪС СВОЯ КЕТЪРИНГ В града благодарение на директорката на гимназията Стефка Трайчева, която я поканила да покаже своите домашни хапки по време на първия учебен ден през 2018 г. Сетне дошла оферта около баловете за сто души. После, през декември м.г., за визитата на Корнелия Нинова дошла и втората, но доста голяма и отговорна оферта и голяма чест, на която майсторката се представи блестящо. Сега живее с мечтата да показва своите умения, но това да й носи не само слава, но и пари…

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.