Home » България » Румен Петков: Очаквайте ново увеличение на тока. Всичко дължим на ГЕРБ и Бойко Борисов
Румен Петков: Очаквайте ново увеличение на тока. Всичко дължим на ГЕРБ и Бойко Борисов

Румен Петков: Очаквайте ново увеличение на тока. Всичко дължим на ГЕРБ и Бойко Борисов

Председателят на ПП АБВ Румен Петков прогнозира, че Енергийният системен оператор (ЕСО) ще поиска увеличение на цената на тока, като прогнозата се основава на експертен анализ.

Пред медиите той обясни, че анализи сочат, че ако в рамките на една година се запази небалансираната цена на тока, ЕСО ще загуби около 50 млн. лв. и изрази съжаление, че този факт не е обезпокоителен за правителството и парламента. Петков призова Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да направи сериозен анализ на ситуацията.

Намалението с 40% на цените на газа през март миналата година е било изключително спекулативно, посочи Румен Петков и припомни, че още тогава АБВ алармира за този проблем.

„От милионите, които се върнаха в „Булгаргаз“ българският гражданин няма да получи нищо. Ако погледнем цената на газ на миналата година на 1 март и цената сега, ще видим, че сега тя е два пъти по-висока от високата цена на 1 март. Това дължим изцяло на правителството на Борисов. Трябва да се търси и политическа, и наказателна отговорност, защото иначе удряме всеки ден бедния българин“.

Румен Петков отправи критика и към избора на трима от членовете на Комисията по енергетика в 46-ото Народно събрание. По оглавяващия комисията Иван Хиновски, той коментира, че единствен допир на Хиновски с реалната икономика е свързан с много тежък провал.

„През 2006 г. компания, в която той е акционер и ръководител „БулЕко Енергия”, град Банско, отоплителна централа за изгаряне на дървесни отпадъци в Банско, получава лиценз от КЕВР и от година е обявена за публична продан от кредитора на компанията. Самият Хиновски обявява, че компанията е във фалит и за да се избегне катастрофата, ще бъде продадена. Дали публичният кредитор ще си търси възмездяването от личното имущество на Хиновски и останалите съакционери, е друг въпрос, но ако критерият да поверяваме ръководството на определен сектор на хора, които генерално и доказано са се провалили, е много жалко за страната ни“.

По избора на Мартин Димитров за заместник-председател на енергийната комисия, Петков подчерта, че Димитров не е компетентен за тази позиция.

„В годините след 2010 г. направи няколко анализа и прогнози, които катастрофално не се сбъднаха, но за сметка на това в периода юли 2009 г. до март 2019 г. е председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. Той е един от хората, които носят лична отговорност за нормативната уредба, на базата на която работи нашата енергетика. Той определи преговорите между президентите Путин и Ердоган като „блъф“ и обяви, че такова нещо като „Турски поток“ няма да бъде построено никога, а Русия и Турция само се опитват да ни плашат.

Днес „Турски поток“ е факт, но за съжаление у нас никой не търси отговорност от лъжците. Той обяви, че „Белене“ няма да е необходим за България проект, защото няма да имаме нужда от ток, защото ще се задоволяваме от ВЕЦ и ТЕЦ. Днес цената на тока в България се колебае между 200 и 380 лв., които всички ние плащаме, а днес можеше да имаме „Белене“. Очевидно е, че в микса на ценообразуването най-ниска е цената на енергията от АЕЦ „Козлодуй“. Същото щеше и да е с „Белене. Мартин Димитров е изряден лъжец и манипулатор и заради това ще плащат всички българи“.

Като спорно име в ресорната комисия Румен Петков посочи и другия заместник-председател Делян Добрев, като припомни, че той беше неин председател от 2014 до 2019 г.

„Това е човек, който носи пряка отговорност за оперативното управление на енергетиката и енергийните ресурси на нашата страна в дълъг период от време за подготовка на цялостната нормативна база“.

Румен Петков приветства избора на Атанас Костадинов за заместник-председател на Комисията, както и кандидатурата на Рамадан Аталай.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.