Водещите новини
Home » Живот » Романтична история: Да кажеш „да“ навръх 3 март на паметника „Шипка“
Романтична история: Да кажеш "да" навръх 3 март на паметника "Шипка"

Романтична история: Да кажеш „да“ навръх 3 март на паметника „Шипка“

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Трети март освен национален е и личен празник за едно семейство от Варна. Антония е възпитател в детска градина, а Иван е учител по история. През 2014-а двамата си казват „да“ на трети март и то в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Преди да си кажат „да“ навръх националния празник на България Антония и Иван вече се познавали повече от 25 години. Срещнали се в трети клас.

„Влюбихме се две години след завършването на университета“, разказа Антония.

Решават да се оженят на връх Шипка, защото и двамата прекарват голяма част от живота си там. Родени са в Казанлък, а Антония работи дълги години като екскурзовод на Паметника на свободата.

„Буквално го почувствахме отвътре. Така или иначе тя беше вече емоционално обвързана с паметника. Навръх националния празник там са най-големите чествания“, сподели Иван.

„Предложих да сключим брака на открито. Много се надявахме да има сняг. На трети март обаче валеше дъжд, но това не попречи на веселието и на невероятните емоции“, каза пред камерата на Нова Антония.

На сватбения си ден поднасят венци на Паметника на свободата.

„За да отдадем почит на падналите в боя, но и не само. Малко хора си дават сметка, че освен в същинските боеве, доста хора са загинали, докато са пазили. Имало е случаи на дълги дни, на студуване, без вода“, добави Иван.

Антония е възпитател в детска градина, а Иван – учител по история. Когато разказва за спомените, които пази връх Свети Никола, той говори с плам и иска да предаде това и на своите ученици.

„Да се отнасят с уважение, да си дадат сметка за какъв народ и за каква страна хората са се жертвали“, обясни той.

Синът им Баян е на четири години и половина и от малък слуша истории за върха и славните битки. През лятото Антония иска да му покаже за първи път тайните на Паметника на Свободата.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.