Водещите новини
Home » Свят » Родителите му го изгониха и той стана бездомник, сега има компания за милиард долара
Родителите му го изгониха и той стана бездомник

Родителите му го изгониха и той стана бездомник, сега има компания за милиард долара

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Тахеи Кобаяши е японец, за когото се говори по целия свят и неговата житейска история очарова света, защото за кратко време той стана от бездомник милиардер.

Преди две десетилетия Кобаяши дори не можеше да си мечтае какъв живот ще живее. Когато бил на 17, родителите му го изгонват от дома. Те го направили, за да го накажат, че е напуснал престижната гимназия, където бил записан. Кобаяши не се впечатлил твърде много. Като ученик в гимназията той спал в кутии на улицата, дори след ледената зима, и играл през деня. Живял така почти две години.

„Зимите бяха студени, бях отчаян, но не планирах да се прибирам. Родителите ми ме изгониха и това беше всичко за мен. Не исках да се връщам в училище, исках да избера как ще живея. Можех да умра, спах навън в снега, но дори това беше по-добре за мен, отколкото да живея по правилата на родителите си“, казва Кобаяши пред медиите.

Днес той е на 37 години и животът му преминал през съвсем различен обрат.

Тахеи КобаяшиЮши Фукагава, близък приятел на Кобаяши от гимназията, който днес е негов колега, си спомня този период.

„Стуваше и ми се вълнуващо, не се страхувах много. Но родителите ми също се тревожеха за него,“ казва той.

След това Кобаяши се срещнал с управителката на нощен клуб, която се смилила над съдбата му. Предложила му работа в клуба и му позволила да спи там. Така Кобаяши живял и работил в нощен клуб през следващите шест години.

Шест години по-късно Кобаяши реши, че е време да продължи напред. Той продал известно количество компактдискове онлайн и събрал пари. След това започнал да си търси работа. Докато разглеждал рекламите, той се натъкнал на такава, която не изисквала училище или опит. В съобщението се казвало, че е важно само да се премине тест.

Той кандидатствал. Тестът продължил шест часа и включвал различни задачи – логика, математика, тест за интелигентност и много други неща. Кобаяши решил теста с отлични резултати и получил работа във фирмата. Оказало се, че компанията търси хора с потенциал за обучение на софтуерни инженери.

Така Кобаяши се срещнал с Макото Хирай. Те учили заедно и напредвали заедно и скоро осъзнали, че има много софтуерни инженери, които се справят отлично с програмирането, но малцина знаят как да използват уменията си, за да изготвят добър и печеливш бизнес план. Затова те решили да създадат собствена компания Sun.

Кобаяши се преместил във Виетнам през 2012 г., за да намери там млади работници. През март 2013 г. той основава Framgia Inc. в Япония, която през 2019 г. е преименувана на Sun. Идеята на компанията била да наеме инженери, които да помогнат на различни японски стартиращи фирми да съживят бизнеса си.

„Решихме да помагаме на всяка цена, дори ако понякога губим“, казва Кобаяши.

С течение на годините Sun е нараснала и е спечелила клиенти – днес има повече от 70. През септември тази година акциите на компанията скочиха рязко, а стойността й скочи до около милиард долара и половина. Само 7,9 процента от Кобаяши са на стойност около 74 милиона долара.

Кобаяши се завърнал в Япония от Виетнам през 2019 г. и казва, че имат много големи корпорации като клиенти и че планират да продължат да разширяват бизнеса си.

„Планираме да увеличим приходите с около 30 процента през следващата година и да удвоим броя на работниците“, каза той пред Bloomberg.com, като добави, че в момента в компанията работят около 1300 служители.

Превод: БЛИЦ

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.