Водещите новини
Home » България » Радев: Задкулисието готви ново правителство
Радев: Задкулисието готви ново правителство

Радев: Задкулисието готви ново правителство

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителството на задкулисието под благовидния предлог: национално спасение, експертно правителство или други подобни формулировки”, обяви президентът Радев

“С г-жа Илияна Йотова считаме за наш дълг да обявим намерението си да се кандидатираме за втори мандат за президент и вицепрезидент”. Това обяви преми минути държавният глава по време на словото си за четвъртата годишнина от управлението си.

Той за пореден път нападна правителството.

“Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и обявиха категорично волята си за промяна. Скандираха “Мутри вън” и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения. Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта.

Корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин. От началото на мандата ни се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение.

Този модел води до разпад на държавността и до невъзможност да решаваме съдбоносни за България задачи. Най-важната непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, за демонтаж на порочния управленски модел, укрепване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромни ресурси и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

Без постигането на тази цел, всякакви следващи управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължават да попадат в плен на олигархията и ще продължават да бъдат обречени на провал.

За да преодолеем институционалната криза и да върнем страната в руслото на закона, да съберем разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива със решимост за постигане на тази първостепенна цел. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност, обществена депресия и ускорена емиграция.

Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителството на задкулисието под благовидния предлог: национално спасение, експертно правителство или други подобни формулировки”, каза той.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.