Home » Топ новини » Радев: България вдига изтребители за охрана на Северна Македония
България вдига изтребители за охрана

Радев: България вдига изтребители за охрана на Северна Македония

Президентът Румен Радев хвърли бомба след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, като разкри, че на него е поставил въпроса с охраната на въздушното пространство на Северна Македония като бъдещ член на НАТО, научи 365novini.

От думите на държавния глава стана ясно, че България може да се включи в air policing-а на страната. „Има принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО така, че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип.

За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на България в регионален и съюзнически план“, уточни Радев.

Той обаче не каза с какви самолети може да се охранява въздухът на съседката – със старите МиГ-29, чиито двигателен ресурс е изчерпан, или с очакваните най-рано през 2021-а изтребители Ф-16 от САЩ.

Към момента 16 от страните-членки на Алианса са ратифицирали присъединяването на Северна Македония към пакта. Чехия, Франция, Исландия, Италия, Холандия, Испания, Великобритания и САЩ не са дали своя глас „за“.

Скопие ще стане пълноправен член на НАТО след като всички държави парафират договора.

Лупа

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.