Home » България » Проф. Витанов: След септември нещата може да не изглеждат добре
Проф. Витанов: След септември нещата може да не изглеждат добре

Проф. Витанов: След септември нещата може да не изглеждат добре

Епидемията в момента тъпче на място, нито се увеличава, нито намалява, каза пред Нова тв проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

Многото случаи обаче притесняват в дългосрочен план каза той. Ако това число се запази, ще се сбъдне една от четирите прогнози, които направих преди два месеца, уточни той.

Според него най-вероятният сценарий е 16 000 в края на август и 25 000 в края на септември. Според него за да уточним реалния брой на заразените, трябва да умножаваме по 8 регистрираните, т.е. в момента те са 135 000.

„Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа – ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви – ще се справи“, подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много много, но той си работи.

„Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само, ако се намесят външни фактори. Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври“, обясни още той.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.