Home » Здраве » 10 симптома, по които ще разпознаем рака
10 симптома по които ще разпознаем рака

10 симптома, по които ще разпознаем рака

Ранната диагностика на рака може да спаси милиони животи. Да, ракът често е нелечим, хората са принудени да живеят с болестта, но е възможно да се намали рискът от смърт. 

Важно е да обърнете внимание на здравето си и да не пропускате алармените сигнали. За това ще стане въпрос в тази статия на 365 Новини – 10 признака, които могат да говорят за ранен рак.

Отслабване

Внезапна промяна на фигурата и показателите на кантара без известна причина често е признак на рак. Това обикновено сигнализира за тумори на панкреаса, стомашните стени, хранопровода, белите дробове. Този симптом обаче често се проявява и при други видове рак.

Повишена температура

Не бива веднага да задействате алармата, ако видите 37,7 на термометъра. Температурата възниква при редица възпаления. Но да прескачате този симптом в продължение на няколко седмици, нощното изпотяване и треската определено не си заслужава. Тези признаци често показват метастатичен рак, но в ранен стадий.

Умора

Постоянната умора често се приписва на стрес и това е оправдано. Въпреки това, усещането за прекомерна умора, слабост сутрин, апатия може да показва ранен стадий на рак.

Възли в тъканите

Най-честите признаци на рак на гърдата са кръгли образувания. Симптомът може да се появи, когато са засегнати лимфните възли, меките тъкани и тестисите. Диагностиката на началните етапи ще намали рисковете.

Промени в цвета и текстурата на кожата

Зачервяване, пожълтяване, потъмняване без причина – това са признаци на рак. Трябва да обърнете внимание и на това как раните ви се лекуват. Ако това продължава дълго време, тогава това може да е опасно. Както и промени във формата, размера на луничките, бенките, брадавиците.

Болка

Внезапна болка се появява в ранните етапи на костни лезии, рак на тестисите. Болката в гърба сигнализира за колоректален рак, рак на панкреаса, рак на яйчниците. Главоболието не трябва да се пренебрегва – те могат да бъдат признак на мозъчни тумори.

Кашлица, хрипове

Загубата на глас или дрезгав глас не винаги показва настинки. Ако тези симптоми продължат няколко месеца, трябва да се подложите на цялостен преглед. В края на краищата, тези признаци са възможни при белодробна онкология, тумори на ларинкса, щитовидната жлеза.

Разтройство

Тежест, оригване, горчивина, гадене, киселини, дори проблеми с преглъщането – всичко това може да показва карцином на стомаха, хранопровода или гърлото.

Кървене

Има различни видове рак, при които кървенето се наблюдава по различни начини. Например, ракът на белия дроб произвежда кръв в храчката. Кръвта в изпражненията показва неоплазия в дебелото черво. И анормален менструален поток и обилно кървене са възможни при заболявания на матката или влагалището, а кръвта от зърната ще показва рак на гърдата.

Подуване на корема

Удивително е как всичко в тялото е взаимосвързано. Ако постоянна болка, тежест, подуване на корема  продължават, тогава трябва да посетите гинеколог. Често този симптом показва рак на яйчника.

Обърнете внимание, че онкологията е сложно състояние. Има много други признаци на рак, които са прикрити като различни други заболявания. Но дори тези симптоми, които споменахме по-горе, не винаги показват рак. Просто трябва да бъдете внимателни към здравето си и ако се появят алармени сигнали на тялото, незабавно отидете на лекар.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.