Home » България » Проф.Витанов даде причината за огромния скок в смъртността от Ковид-19 у нас:
Проф.Витанов даде причината за огромния скок в смъртността от Ковид-19 у нас:

Проф.Витанов даде причината за огромния скок в смъртността от Ковид-19 у нас:

В последните дни прави впечатление огромния скок в смъртността от Ковид-19 у нас. Възможната причина за този неприятен обрат дадоха доц. Спас Спасков и проф. Николай Витанов – всеки от своята гледна точка:

„Самата болест ковид е такава, че има висока смъртност. За сравнение общата смъртност беше 4%, а сега е 18%. Това е сериозно нарастване“ – това заяви доц.Спасков в студиото на сутрешния блок на NOVA.

И проф. Витанов е на същото мнение, че Ковид е опасна болест. Доц. Спасков обясни високата смъртност в някои болници с това, че няма достатъчно реаниматори:

“В почти всички болници лекуват пациентите по един и същ начин”.

“Повиши се смъртността на Ковид, но и се повиши общата смъртност, което е точен показател, че болестта влияе твърде много”, допълни още той.

Припомняме, че според индекс на болниците 18.3% е била смъртността сред хоспитализираните пациенти с КОВИД-19 в болниците в страната през изминалата година.

По думите на Витанов все още сме в пика на пандемията:

“Системата все още има резерви и се справя много добре”. Според него проблемът не е свързан с наличието на легла, а със специалисти. Той успокои, че засега няма област, която да приближава зона 4 спрямо класификатора на МЗ.

„Имаше 2 области, които стигнаха до 7,9. Гледайки ситуацията днес не виждам област, която да стигне ниво 4“, посочи проф. „Витанов“.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.