Водещите новини
Home » България » Проф. Петров: Сега броят на заразените е много по-висок, но вече сме подготвени
Проф. Петров: Сега броят на заразените е много по-висок но вече сме подготвени

Проф. Петров: Сега броят на заразените е много по-висок, но вече сме подготвени

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив се превърна в първата Ковид болница по време на първата вълна и вече е готова да посрещне третата.

„Положението в сравнение с втората вълна е по-леко. Имаме 20 пациенти, но ако сравняваме със същото от началото на януари, когато имахме от 0 до 5 пациенти – ръстът е значителен. Лошото е, че трендът се покачва“, заяви директорът на МБАЛ „Св. Мина“ проф. д-р Петър Петров в „България сутрин“ по Bulgaria On Air.

Според него лечебното заведение е добре оборудвано за леки и средно тежки случаи.

„Втората вълна ни научи на доста неща. Имайки тренинг и екипи, както и вече изградена кислородна инсталация, мисля че вече можем добре да отреагираме на това предизвикателство, което ни очаква“, посочи той.

И изрази допълнителен оптимизъм по отношение на третата вълна.

„Поне този път знаем с какво се сблъскваме и какво ни очаква. Имаме вече и готови терапевтични схеми. Има и опит сред персонала. Дори част от персонала, които бяха по време на първата вълна, ги държим в резерв, тъй като броят на леглата ни сега е по-малък“, посочи проф. д-р Петров

„Ако трябва да го сравним с първата вълна – броят на заразените е много по-висок. Тогава беше доста по-стресиращо, защото не знаехме с какво се изправяме. Нямаше терапевтични схеми. Нямаше опит. Трябваше да бъдем прекалено предпазливи. Изолационни костюми. Екипи, които не излизат 24 часа от отделението и после се карантинират“, обясни събеседникът.

Проф. д-р Петров намира мерките за важен елемент в борбата с Ковид-19, но посочи и нуждата на обществото от социален живот и развитие на икономиката. „Няма как да не бъдат прецизирани мерките и да не бъдем в локдаун“, заяви той.

По отношение на коригираните мерки, проф. д-р Петров е на мнение, че в училищата не трябваше да бъде връщана присъствената форма.

„Водещо място имат училищата. Така стана и със започването на учебната година. Сега по същия начин – започна вълната да се вдига. В моловете и ресторантите има доста повече пространство за спазване на мерките. Вероятността оттам да се вдигне заболеваемостта е по-малка. Категорично съм против отварянето на нощните клубове, където няма как да се спазват тези мерки – разстояние между хората“, посочи директорът на „Св. Мина“ в Пловдив.

„В цяла Европа няма достатъчно ваксини. Имаме огромен списък с чакащи пациенти“, заяви д-р Петров по отношение на големите опашки пред имунизационните центрове.

И апелира към другите болници с важни съвети.

„Всяка една болница трябва да има изработен алгоритъм на лечение. На базата на практиката, която са създали, те намират най-добрия алгоритъм. Трябва да има екипи, които да са мотивирани и обучени, трябва и оборудване – кислородна система, и не на последно място – да запасени с антибиотици и противовирусни препарати“, завърши той.

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.