Водещите новини
Home » Здраве » Лечебните свойства на листата от лапад – за какво помагат?
Лечебните свойства на листата от лапад – за какво помагат?

Лечебните свойства на листата от лапад – за какво помагат?

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Листата от лапад предпазват от развитието на рак на гърдата.

Рядко пъти се замисляме за полезните свойства на някои от храните, които приемаме. Лапад, който често присъства на трапезата на българина под различни форми притежава множество полезни свойства. Той е многогодишно растение, познато на всички в Европа.

Сезонът на това растение е пролетта. Вероятно тези от вас, които са го слагали неведнъж на трапезата ще потвърдят със сигурност, че от лапада стават страхотни ястия.

лапад
Листата от лапад предпазват от развитието на рак на гърдата

Новото, което ще ви кажем днес за този изключително полезен дар от природата е, че той действа отлично срещу болки в очите и подуване на жлезите.

За целта трябва просто да начукате лападовите листа, след което да ги смесите с масло, сметана или свинска мас и да поставите лапата на засегнатото място. Листата от лапад са отлично лечебно средство на кожни сърбежи.

Калцият, съдържащ се в листата на лапада подсилва здравината на костната система, а съдържащия се в тях фосфор стимулира контракциите на мускулите, както и усвояването на протеини, въглехидрати и мазнини. Едва ли сте предполагали, че лападът е отлично средство за детоксикация. Тези му свойства се крият не само в корените на това растение, а и в надземната част и листата.

Освен, че действа детоксикиращо на организма, той играе ролята на отличен диуретик и адстринтгент, а като бонус стимулира жлъчния поток.

Листата от лапад се използват също така и при анемия. Той не отстъпва на копривата и може да се ползва вместо нея при железен дефицит, намалено количество на витамини от група В в организма, както и като заместител на фолиевата киселина.

Не на последно място, лападът предпазва и от развитието на рак на гърдата.

Това му действие е благодарение на съдържащите се в него лутеин, бетакаротин и витамин А, пише beu.bg.

About Натали Славова

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.