Home » България » Проф. Кожухарова: Ваксината ни дава равенство, това е най-демократичното средство в медицината
Проф. Кожухарова: Ваксината ни дава равенство това е най-демократичното средство в медицината

Проф. Кожухарова: Ваксината ни дава равенство, това е най-демократичното средство в медицината

Това заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тя уточни, че над 4% положителни проби вече е сигнал за развитие на епидемична вълна.

Нараства броят на болните, които се нуждаят от хоспитализация и това е обезпокоително, подчерта проф. Кожухарова и добави, че това е показател, който много внимателно се следи, за да се въвеждат съответни мерки.

„Разчитаме да е поне по-краткотрайна тази вълна. Броят на хората, които имат имунитет има значение върху интензивността“, обясни епидемиологът.

„Ваксинирането ни дават възможност да не променяме начина си на живот“, категорично подчерта проф. Мира Кожухарова и добави, че ваксинацията е най-демократичното средство в медицината, защото тя е еднаква за всички:

„Ваксината ни дава равенство, което в медицината е много важно. … Не става дума за дискриминация, а за възможност, от която можем да се възползваме“.

Проф. Кожухарова подчерта, че продължава дискусията дали е необходимо поставянето на трета доза от ваксината и на кои хора:

„Препоръката на СЗО е да се поставят ваксини на повече хора, вместо да се насочва ваксинирането към поставяне на трета доза“.

В предаването „Неделя 150“ съветничката на министъра на здравеопазването коментира мерките при увеличаващия се брой заразени:

„Не се разхлабват мерките, а се прецизират. Хората, които са ваксинирани, които са преболедували и който в момента е известно, че не са заразени с коронавируса, не са опасни за хората, с които контактуват, а и за самите тях няма опасност“.

Според нея би могло да се контролира дали персоналът на заведенията е ваксиниран.

„Не говорим за силово въвеждане на ваксинация“, категорична беше проф. Кожухарова.

Тя отново подчерта, че по-млади хора са засегнати от Covid-19 при настоящата вълна:

„Все още няма данни за тежко протичане при деца и млади хора“.

По думите на проф. Кожухарова разполагаме с възможно най-сигурното средство срещу Делта вариантът – ваксините:

„Наличните към момента ваксини се оказва, че са ефективни. Така че имаме в ръцете си едно реално, а не имагинерно средство за повлияване на епидемията“.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.