Home » Топ новини » Проф. Костов посочи поне 30 тежки последствия от К-19 за 97% от преболедувалите
Проф. Костов посочи поне 30 тежки последствия от К-19 за 97% от преболедувалите

Проф. Костов посочи поне 30 тежки последствия от К-19 за 97% от преболедувалите

В момента има около 70 болни в УМБАЛ „Света Анна“. Има и хора с тежко протичане на болестта. Моят коментар ще базирам върху едно голямо проучване върху ефекта на интервенциите в обществото, които нямат общо с терапиите.

Това заяви пулмологът проф. Коста Костов пред Нова тв.

„Процентът на нарастване на инфекцията е над 25%. Казвам това, защото подобен ефект се проявява от 2-3 седмици. Ние виждаме точно това. Отворихме училищата и минаха 2-3 седмици и сме тук“, допълни той.

Според него учениците са сред основните разпространители на заразата.

„Няма да изказвам категорично собствено мнение, но смятам, че в момента е взето балансирано решение по-малките деца да са на училище, а по-големите да са онлайн обучение. Аз мисля, че най-малките ще преживеят по-голям стрес, ако не ходят на училище. Така им спестяваме голям стрес. Едно затваряне на тези деца ще отрази на психологията, социалното им адаптиране и израстването им като личности“, обясни експертът.

„Ако питате мен, малките деца трябва да ходят на училище“, категоричен е той.

„Една от темите, които ме вълнуват е какво се случва след ковид. Обществото е привикнало, че след една пневмония човек се възстановява за 20-30 дни. С ковид пневмонията не е така. Близо 97% от пациентите, които напускат болницата с тежки форми, страдат от различни симптоми. В списъкът на симптомите има не по-малко от 30.

Тук е мястото да кажа, че имаме екип, който наблюдава пациентите след болестта. Най-важните оплаквания, които остават след ковид, са оплакванията за дихателната система. Сега е моментът да се появят пулмолозите и клиницистите“, апелира проф. Костов.

„Най-интересни са резултатите на пациентите след 3-тия месец, защото проблемите се редуцират. Ако се спрем на 30% на 6-тия месец, съпоставяме данните с онова, което знаем от преди. След първо боледуване от тежък SarS, оплакванията силно се редуцират. Очакванията, че колкото повече време минава, толкова повече ще се редуцират симптомите. Важно е да изчислим всички фактори, за да знаем колко дълго ще страда пациента“, допълни експертът.

„От септември месец заболеваемостта е скочила с 13%. В Западния свят нарастването в случаите от пролетта до сега е от 3 до 6 пъти повече, но смъртността е намаляла. В болниците влизат само тежко болни пациенти. Няма такива без симптоматика. Никой лекар няма право да дава лоши прогнози. Той трябва да бъде оптимистично настроен.

Всеки един от нас трябва да даде всичко от себе си, за да не се сбъднат лошите прогнози“, заключи той.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.