Водещите новини
Home » България » Проф. Костов гневно: В какво сме първи, та по ваксиниране да не сме последни?
Проф. Костов гневно: В какво сме първи та по ваксиниране да не сме последни?
Jpeg

Проф. Костов гневно: В какво сме първи, та по ваксиниране да не сме последни?

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Известният пулмолог проф. Коста Костов отправи остри критики към здравните власти за забавянето във ваксинацията и за пропуски във ваксинационния план.

Освен това той се изказа и против либерализирането на мерките, защото това ще доведе до възникване на нова вълна на коронавируса в края на месеца.

„Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка, казвам го като гражданин на това общество. Но, като лекар, мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След тази частична либерализация, която ще направим с атворяне на училища и фитнеси, след три-четири седмици ще имаме увеличаване на заболеваемостта – каза костов пред БНР.

Това е така, защото младите прекарват заразата почти безсимптомно и ще заразяват хората около себе си, което неминуемо ще доведе до нова вълна, макар и не висока. Ако сега сме във вълнение 2 бала, в края на месеца вълната ще е 5 бала, а ако още повече либарилизираме мерките, може и да е 7 бала, което вече е бурно море“.

Според проф. Костов британският щам няма как да бъде спрян, защото ако един човек се зарази в Англия и до два дни пътува в друга страна, той при влизане ще даде отрицателен тест. „Така че този щам няма как да бъде спрян, той вече е тук“, подчерта Костов.

Той отправи много остри критики към темповете и организацията на ваксинирането срещу коронавирус в България, видя 365 Новини.

„Ние сме на обичайното, логично очакваното последно място по ваксинация. Не може да се оправдаваме с обстоятелствата. Ние сме винаги на последно място в Европа по всякакви заболявания, по липса на превенция и как може да очакваме, че при ваксинацията ще сме по-добре. Това е въпрос на манталитет, на организация, на планиране, на прогноза… Въобще не се изненадвам. Ние сме на първо място само там, където другите са по-назад от нас – по брой клинични пътеки, по най-много болници в Европа спрямо населението. Обаче най-висока смъртност, най-ниска профилактика.“, посочи проф. Костов.

„Какво да говоря? Дори по-малки страни – вземете Хърватия – са по-добре от нас във ваксинацията. Нали пропорционално се разпределят ваксините? Нали има план според населението. Защо ние не напредваме, няма да достигнем имуниционния имунитет още поне 10 години? – попита Костов. – Какво се оправдават? Препоръчвам да се преорганизират фазите на ваксинация. В 4-а фаза са оставени възрастните хора с придружаващи заболявания!!

Това е абсурд – те трябва да бъдат придвижени напред, защото сега, когато младите излязат навън по фитнеси и танци и се върнат при възрастните, нещата няма да бъдат никак добре за тях. Трябва матксимално бързо да се ваксинират хората над 65 години и особено същите с вторични и придружаващи болести, защото те именно ще пострадат най-много.“

„Вижте, не може да бъдем такива мазохисти спрямо собствения си народ. Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Константин Павлов казваше така: „мазохистите разкатаха майката на садистите“. В този момент ние се държим като мазохисти. Не разбираме, че вървим към лошо. И, ако не се стегнем, ако поне не пренаредим ваксинационната програма.

Не може да очакваме в края на лятото, когато всички ще са придобили популазионен имунитет ние тепърва да стартираме масовата имунизация и прочие. Има много счупени прозорци в сградата на здравната система и здравният министър трябва да ги оправи, иначе сградата ще остане съвсем без прозорци и ще рухне. Надявам се след изборите да поправим прозорците на сградата“, завърши проф. Костов.

Източник: Сега

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.