Home » България » Проф. Ива Христова: Бавно и славно у нас настъпва промяна в К-19, но втора вълна ще има през…
Проф. Ива Христова: Бавно и славно у нас настъпва промяна в К-19, но втора вълна ще има през...

Проф. Ива Христова: Бавно и славно у нас настъпва промяна в К-19, но втора вълна ще има през…

Епидемията все още е под контрол. Увеличение има, но то се наблюдава не само в нашата страна, но и в съседни държави.

За нашата страна този брой случаи не е много голям, коментира пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите й, разпространението все още е клъстерно, но с известно преминаване в дифузно. „Това наложи известно затягане на мерките. Въпрос на време е да се види доколко тези мерки ще сработят, за да се предприемат евентуално и други мерки“, заяви тя.

В никакъв случай не може да се говори за втора вълна на COVID-19. Нормално е кривата да има известен вълнообразен характер.

„Втора вълна очакваме да има през есента-зимата, след по-значително намаление на случаите през лятото“, посочи проф. Христова.

„Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система. Имунната система е по-силна при децата, при младите хора, при хората без съпътстващи заболявания“, коментира още тя.

„Вирусът бавно, но славно намалява своята вирулентност. Промени се и начинът на търсене, научихме се да търсим заразените“, каза още проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова настоя, че няма как с едно хапче коронавирусът да бъде излекуван. „Бъдещето в лечението е: първоначално антивирусни препарати, а след това антицитокинови. Вървим към някаква степен на групов имунитет и с времето той ще нараства.

Твърде възможно е коронавирусът да стане и сезонна инфекция, защото в момента, в който COVID-19 понижи своята вирулентност, създава безсимптомни случаи и протича леко, тогава той ще стане сезонна инфекция“, заключи тя.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.