Home » България » Проф. Ива Христова: Бавно и славно у нас настъпва промяна в К-19, но втора вълна ще има през…
Проф. Ива Христова: Бавно и славно у нас настъпва промяна в К-19, но втора вълна ще има през...

Проф. Ива Христова: Бавно и славно у нас настъпва промяна в К-19, но втора вълна ще има през…

Епидемията все още е под контрол. Увеличение има, но то се наблюдава не само в нашата страна, но и в съседни държави.

За нашата страна този брой случаи не е много голям, коментира пред БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите й, разпространението все още е клъстерно, но с известно преминаване в дифузно. „Това наложи известно затягане на мерките. Въпрос на време е да се види доколко тези мерки ще сработят, за да се предприемат евентуално и други мерки“, заяви тя.

В никакъв случай не може да се говори за втора вълна на COVID-19. Нормално е кривата да има известен вълнообразен характер.

„Втора вълна очакваме да има през есента-зимата, след по-значително намаление на случаите през лятото“, посочи проф. Христова.

„Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система. Имунната система е по-силна при децата, при младите хора, при хората без съпътстващи заболявания“, коментира още тя.

„Вирусът бавно, но славно намалява своята вирулентност. Промени се и начинът на търсене, научихме се да търсим заразените“, каза още проф. Ива Христова.

Проф. Ива Христова настоя, че няма как с едно хапче коронавирусът да бъде излекуван. „Бъдещето в лечението е: първоначално антивирусни препарати, а след това антицитокинови. Вървим към някаква степен на групов имунитет и с времето той ще нараства.

Твърде възможно е коронавирусът да стане и сезонна инфекция, защото в момента, в който COVID-19 понижи своята вирулентност, създава безсимптомни случаи и протича леко, тогава той ще стане сезонна инфекция“, заключи тя.

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.