Водещите новини
Home » България » Проф. Илко Гетов: Мерките трябва да останат до масовото ваксиниране
Проф. Илко Гетов: Мерките трябва да останат до масовото ваксиниране

Проф. Илко Гетов: Мерките трябва да останат до масовото ваксиниране

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

„Съветвам всички български граждани, които имат намерение да се ваксинират, да прочетат внимателно пълната информация за двете ваксини.

Тя публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Двете ваксини са с едно и също международно непатентно наименование, имат един и същи механизъм на действие.

„Мерките не би трябвало да се разпускат, поне докато не започне масовото ваксиниране. Мерките дават резултат – след празниците отчитаме тотално намаление на положителните проби, трябва още малко да издържим, поне до края на февруари“, посочи в в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

„Българският имунизационен план е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с останалите държави от ЕС.

Според него поведение като това в Сандански е недопустимо, както е недопустимо и престъпването на имунизационния план. Всичко е въпрос на добра организация и не би следвало да се прекрачват правилата за имунизиране“, заяви проф. Илко Гетов. България вече получи две пратки от ваксините на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVOD-19. Днес трябваше да пристигнат и първите ваксини на „Модерна“, но доставката се отложи за сряда.

Базират се на технологията на информационната РНК. Това, което е важно е, че те се различават по фармацевтично технологичните си характеристики“, обясни той. Проф. Илко Гетов съобщи, че от днес има разрешение от Европейската агенция по лекарствата да се извличат 6 дози от флакона на „Комирнати“ – ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Това ще позволи още хора да бъдат ваксинирани, отбеляза той.

„Ваксината на „Комирнати“ е разрешена за използване от лица над 16 години, а на „Модерна“ – над 18, но тъй като в следващия ваксинационен етап са включени учителите и хората от домовете за възрастни, това не би повлияло на правото на избор“, според проф. Илко Гетов.

Той припомни, че съхранението на ваксините също се различава. „Обемът на дозата също е важен, както и дните, в които се поставят. Не по-малко от 21 дни трябва да има между двете дози за „Комирнати“ и не по-малко от 28 дни при ваксината на „Модерна““, обясни той. По думите му категорично трябва да се слагат по две дози, защото те осигуряват необходимия имунитет.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.