Home » България » Проф. Христо Смоленов: Господ е българин под прикритие
Проф. Христо Смоленов: Господ е българин под прикритие

Проф. Христо Смоленов: Господ е българин под прикритие

Не мога да твърдя, че това, което става с развитието на пандемията от коронавирус, е чиста игра на случайности и мутации. Опасно би било да има конспиративни практики на много високо международно ниво, на които не се обръща внимание.

– Очите на страха са големи, казва народът. Как се справя българинът в критичната ситуация с коронавируса?

– Ще припомня друга важна пословица: Майката на предпазливия не плаче. Смятам, че българският народ проявява нужната отговорна предпазливост, за което трябва да бъде поздравен. Българският народ показва, че е вътрешно организиран и добре самоорганизиращ се, с много трезва държавотворна традиция. И когато дойдат поредните критични ситуации, респектът към държавността, която всички носим в себе си, ни помага да се запазим – и като народ, и като семейства, и като цивилизация.

Цивилизационността на един народ се определя от неговото отношение към възрастните хора. В този смисъл българите трябва да бъдат поздравени, че реагират разумно, с кураж, с отговорност към съдбата на възрастните хора, което им прави чест.

– Според Вас мерките на властта са адекватни, макар да изглеждат сурови?

– Дълбоко съм убеден, че мерките са адекватни. Не става дума за прекомерна строгост, а за война, която се води срещу човечеството от патогенно модифицирани световни елити, които, може би, си поставят доста нехуманни цели. Съпротивата е срещу това стечение на обстоятелствата, което вече прилича на война с невидим противник, срещу когото не можем да използваме първосигнални средства, както определиха ситуацията няколко европейски лидери.

Наистина сме изправени пред голямо изпитание и никакви строги мерки, които са ефективни, не могат да бъдат критикувани априори.

Подкрепям позицията на българските държавни институции и се радвам, че в тази позиция военната демокрация показва своите добри страни.

Заслужава уважение и забележителното единодушие, проявено от политическите сили. Радостно е, че премиерът Борисов подаде ръка на президента Радев, който откликна. Т.е. на най-високите нива на българската държава се установи един така необходим баланс – не на противопоставяне, а на взаимодействие. Ще се радвам тази атмосфера да се запази. Ще се радвам, ако нарастващият брой на заразени с COVID-19 хора не се превърне в такава трагедия, каквато наблюдаваме в Италия, Испания, на много други места.

– Защо са толкова упорити конспиративните теории около вируса? Неизбежни ли са те при всяка подобна криза?

– Доста нови моменти обясняват донякъде сериозността на коментарите. А това, че някои от тях имат привкус на конспиративни теории, не бива чак толкова да ни плаши. По-опасно би било да има конспиративни практики на много високо международно ниво, на които не се обръща внимание, отколкото тези наивни, на пръв поглед, интелектуални занимания, именувани конспиративни теории.

Най-голямата победа на Сатаната е в това, че е накарал хората да вярват, че той не съществува. Така са казвали в Средновековието, време на жестоки чумни епидемии.

Така и с конспиративните теории – има сили, които не искат да им се бъркаме в замислите. Сили, които са създали предварително високомерно и присмехулно отношение към всеки, който се опитва да търси алтернативни обяснения на някои драматични, дори трагични неща.

Не мога да твърдя със сигурност, че това, което става с развитието на  пандемията от коронавирус, е чиста игра на случайности и мутации на съществували преди това вируси. Като професор по логика и евристика много добре разбирам силата на аргументите за и против една определена версия. В случая с коронавируса трябва да призная, че има доста смущаващи обстоятелства, които не могат да бъдат обяснени просто и само със спонтанна мутация на микроорганизми.

Затова съм изковал понятието патогенно модифицирани организми. В свят, в който ГМО организмите са нещо, което приемаме с лека ръка като естествено, какво по принцип пречи на един ГМО организъм да бъде патогенно модифициран?!

Казвам го чисто теоретично, нямам достатъчно аргументи, за да заявя дали съм за, или против подобно тълкуване на нещата. Но подчертавам, че патогенно модифицирани организми се ширят из целия свят и се използват за различни, не дотам чисти операции. Лошото е, че не само носителите на зарази могат да бъдат патогенно модифицирани.

Неолиберализмът като изкуствено създадена среда за доминация над световните икономически и демографски процеси всъщност създаде патогенно модифицирани елити, които обслужват цели, невинаги ясни на обществеността.

Ще дойде време, след края на тази пандемия, да преосмислим отношението си към тези елити, да преосмислим и нашето доста лековерно отношение към икономическите реалности, в които беше поставено човечеството през последните три, а и повече  десетилетия.

– Възможна ли е ескалация на напрежението, ако битката с вируса продължи твърде дълго време и в обществото се натрупа тревожност?

– Убеден съм, че българският народ има изключителен запас от стоицизъм и ще реагира разумно във всички критични ситуации, които предстоят. В общоевропейски мащаб трудностите едва сега започват. Трагедията със стотици ковчези на ден в артистична, талантлива Италия, която започва да се повтаря и в Испания, говори за проблеми, които дълго време са се натрупвали и не са били решавани в правилната посока. Италия изпитва затруднения къде да погребва жертвите на коронавируса и това става в 21. век в Европа, която беше се самопровъзгласила за центъра на цивилизацията!

Тази Европа не можа да помогне на Италия, перлата в цивилизационната си корона, да посрещне яростната атака на коронавируса.

Оттук насетне ЕС трябва да си вземе не просто поука, а пример за това, че трябва да се реорганизира. С респект към националните граници, към националните държави и тяхната изключителна роля в превенцията на подобни трагедии – през вируса до тероризма, който може да бъде осъществяван и с биологични средства, т.е. с оръжия за масово поразяване от патогенно модифицирани организми. Свързвам проблема с огромния проблем с вълните от мигранти, които дълго време заливаха Италия, каквато е сега ситуацията в Гърция. Проблемът с патогенно модифицираните организми е в това какви хора могат да ги носят в голям мащаб. Струва ми се доста странно, че този микроорганизъм, COVID-19, проявява черти на устойчивост, каквито малко вируси са имали преди това в историята, разпространява се изключително бързо.

На човечеството ще му се наложи да направи решителни изводи за начина, по който досега са го организирали в името на една утопия – неолиберализмът, която пред очите ни се превръща в антиутопия. В неспособност на неолиберално организираните общности да защитават собствените си граждани, защото са пренебрегнали основни принципи на държавността като средство за оцеляване на народите.

– Кога можем да очакваме нормализация на ситуацията?

– България е прочута с добрите си математици, автори на модели, които биха могли да дадат картина на тенденциите, да се включат в моделирането на процесите, да опишат условните параметри за затихване на тази криза.

Надявам се ръководството на страната да се обърне към такива капацитети като проф. Михаил Константинов.

В България функционират два суперкомпютъра, създадени с решаващото участие на сериозните учени от световен мащаб Стоян Марков и Пламен Вачков.  Тези експерти могат да дадат представа как ще се развият процесите на база на сегашните данни. Но тази прогностична дейност е много условна, защото зависи от синхрона на нашите със стратегическите усилия на ЕС да се справи с такава несрещана досега критична ситуация.

Смятам все пак, че към есента на тази година пикът на кризата ще е започнал да отминава. Битката в момента е да се забави развихрянето на пика в развитието на заболяването, да се изглади стръмната опасна крива на заразата  и удара върху здравната ни система.

Ще ни помогне златното българско лято и това, че Господ е българин под прикритие. Вярвам в зрелостта на българския народ, на неговото мъдро равновесие. Страната ни ще оцелее и в този жесток момент. Преодолявали сме далече по-жестоки кризи и катастрофални събития. Надживели сме Големия потоп, ще се справим и с коронавируса.

Проф. Христо Смоленов е общественик, учен и експерт по антитероризъм. Роден в Пловдив. Завършва Московския държавен университет “Ломоносов”. Специализира в Германия. Бил е гост-професор в Университета на Монреал и в Католическия университет на Америка във Вашингтон. Специалист по логика и методология на науката – занимава се с решения в нестандартни ситуации. Автор е на документални филми, книги, имащи за цел да докажат, че най-древната цивилизация е възникнала по нашите земи преди повече от 7000 години. Инициатор е за създаването на Екогласност и на Русенския комитет през 1988 г. Депутат в 38-ото Народно събрание. Ръководи Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейски колеж по икономика и управление в Пловдив.

Пазарът е добър слуга, но лош господар на човечеството

Модерният свят се оказа толкова крехък и уязвим, защото ценностите, които бяха поставени в основата на подредбата му, са фалшиви. Както са фалшивите новини, както са фалшивите авторитети от глобален филантропичен тип, които уж мислят доброто на човечеството, а всъщност се готвят да завлекат при отиването си от тоя свят и самия него със себе си. Нагледахме се на много фалшиви пророци през последните 30 години и не усетихме как здравите ценности на човешката свобода бяха подменени и пожертвани в името на прости пазарни либерализации. Пазарът е добър слуга, но много лош господар на човечеството.

Предстои ни да преосмислим и характера на стопанската организация на този свят, в който, по силата на неолибералната алчност много производства бяха аутсорсвани, за да се получават съответните продукти срещу нищожни пари, давани на бедните хора от Азия. Бяха изнасяни производства и се стига дотам, че в момента в Европа, а и в САЩ 80-90 процента от антибиотиците не са произвеждани в собствените им страни, а са внасяни от същия Далечен изток, който забуксува след атаката на коронавируса. Оказва се, че веригите на доставка в рамките на този така пресилено и фалшиво глобализиран свят, създадоха неистови проблеми, които тепърва ще се изразят в най-голямата икономическа катастрофа от много десетилетия насам. И трябва да се подготвим не просто за справяне с медицинските аспекти на кризата, но и с икономическите й измерения.

Тази криза има оздравителен характер за нормалните човешки измерения на интеграцията и за освобождаване от илюзиите на една псевдоинтеграция, доминирана от алчност, която деформира производствените процеси и обществата, там, където се развихри.

Очаквам да бъдат променени акцентите в международното разделение на труда. И в известен смисъл светът да се върне към националната идея като форма на национална организация на икономиката с всички приноси на интернационализацията, но не и с деструктуриращата алчна стръв да се правят пари от износа на цели производства.

На ЕС му идва голямото изпитание. Беше се подготвил да даде 1 трилион евро за т.нар. Зелена сделка, която може би имаше потенциал да се превърне в зелена далавера, но това, което сега се случва, ще има отрезвяващ ефект.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.