Home » Свят » Наш професор в САЩ вади змийска отрова за имунитет срещу COVID-19
Наш професор в САЩ вади змийска отрова за имунитет срещу COVID-19

Наш професор в САЩ вади змийска отрова за имунитет срещу COVID-19

Изобретателят Искрен Азманов е пробвал този лек срещу радиация, смята, че може да се създаде и универсална ваксина, разбра 365 Новини.

В разгара на пандемията с коронавируса учени от цял свят търсят ефикасни средства за противодействие на КОВИД 19.

В тази критична ситуация любопитно звучи тезата на известния учен проф. Искрен Азманов, агроном, изобретател, член на Академията на Ню Йорк.

Змийската отрова може да се окаже търсеното средство, гарантиращо имунитет, смята проф. Азманов. Тезата му не е голословна, а е мотивирана с изследвания и наблюдения върху влечугите, включително с личен опит. Ученият е подготвил статия по темата за едно от най-авторитетните издания в света – списание Science и разчита публикацията да заинтригува видни вирусолози. Готов е да съдейства със събраните материали, за да започнат сериозни изследвания и експерименти, които да докажат въздействието на змийската отрова върху заразени с коронавируса.

След аварията в АЕЦ Чернобил бях изложен на силна радиация и получих сериозни заболявания – частична парализа. Не можех да се излекувам въпреки усилията на  баща ми, който бе известен и уважаван лекар. След като бях ухапан от змия обаче, оздравях, което бе констатирано медицински, разказва проф. Азманов.

Какво по-категорично доказателство за ползата от змийската отрова от факта, че символът на фармацията е чаша с обвита около нея змия?! Почувствах се длъжен да допълня опита от древността в американски вариант, обяснява българският учен.

Въздействието на змийската отрова е напълно обяснимо с физиологичните им особености. Гърмящата змия ухапва животното, което ще погълне. Ако то е болно, отровата <210> действа като имунитет, благодарение на който болестта на животното, предназначено за храна, не може да зарази змията. Т.е. отровата <210> е очевидно лекарство. Въпрос на изследване е при кои болести и дали действието е при всички хора.

Същият модел вероятно работи и при неотровните змии, при които вероятно слюнката действа като имунна защита, смята  проф. Азманов.

Впрочем бразилски учени oт Държaвния инcтитут „Бутaнтaн“ в Cao Пaулo неотдавна излязоха със съобщение, че отрoвaтa нa гърмящaтa змия e eфeктивнa при лeчeниeтo нa рaк нa кoжaтa. В инcтитута в Cao Пaулo, cпeциaлизирaн в oблacттa нa тoкcикoлoгиятa, учените разработват вaкcини, бaзирaни нa oтрoвaтa нa отровни змии, паяци, скорпиони.

При 15-годишния си престой в САЩ българинът работи върху няколко сериозни научни изследвания. Едно от тях е именно върху лечебните качества на змийската отрова – твърде слабо проучен клон от науката. Амбицията му е да създаде лекарство на нейна база, но плановете му са осуетени от властите, които го арестуват за тероризъм, без да вникнат във важността на изследванията му. Аргументите са, че работата му с отровни змии е опасна за обществото. Обвиняват го и в това, че не е регистрирал надлежно своя Изследователски център за изучаване на змийската отрова.

Епидемията с коронавируса и липсата на ваксина и лекарство кара учения да се върне към изследването си отпреди години. Ако тогава не ми бяха попречили по толкова агресивен начин и не бяха съсипали натрупаните ми материали, може би сега щяхме да имаме ефикасно средство, което да действа срещу агресивни вируси, включително  КОВИД 19, споделя Искрен Азманов. Разчита научен екип да продължи изследването му. Убеден е, че при постигане на резултат това ще е от огромна полза за човечеството.

КОВИД 19 е само поредният, но не и последният  вирус убиец, който заплашва живота на хиляди хора. Ако наистина змийската отрова съдържа ключ към силен имунитет и справяне със зарази, трябва да направим всичко възможно да го открием, въпреки всички трудности, категоричен е проф. Искрен Азманов.

Ленин, Сталин и Хитлер живеят сред сто гърмящи змии

Историята, в която няма и грам измислица, е достойна за роман на майстор на перото като Дан Браун.

В САЩ Азманов се сдобива със стотина гърмящи змии, които отглежда в клетки и изследва в ранчото си в Калифорния. Там живеят и трите му кучета, на които дава имената на трима диктатори  – Ленин, Сталин и Хитлер. Една от змиите ухапва Сталин, който обаче се възстановява напълно след три дни, прекарани в безсъзнание.

След като излиза от ареста, Азманов си получава обратно джипа, взет от властите. Оказва се обаче, че змиите, които използва за изследвания, са избити, както и трите му кучета. Професорът прави оплакване пред омбудсмана на Калифорния и настоява за обезщетение за нанесени щети – по 100 долара за змия, но му отказват. Не получава нито цент и за избитите кучета. Оказва се, че и те, както и змиите му за изследване  са избити законно според закона на антитероризъм на щата Калифорния.

Проф. Азманов  не се отказва от проучванията си, насилственото прекратяване го амбицира още повече. Представя получените ценни наблюдения  върху лечебните качества на змийската отрова на международни конгреси и симпозиуми. След участие в научен конгрес в Саудитска Арабия получава официална покана от университета в Джеда за участие в  изследване на кобрата – изключително отровна змия, чиито особености не са проучени детайлно. После установява контакти с херпетолози от Китай, Япония, но не се стига до съвместна работа с тези учени.

Източник: Марица

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.