Home » България » Проф. Аргирова мрачно: Устремяваме се бурно към най-неприятния сценарий
Проф. Аргирова мрачно: Устремяваме се бурно към най-неприятния сценарий

Проф. Аргирова мрачно: Устремяваме се бурно към най-неприятния сценарий

Няма втора вълна на епидемията, все още сме в първата и имаме много огнища, от които вирусът може да се разпространява. 

Устремяваме се бурно към най-неприятния от всичките сценарии. Това е като една тлееща жарава, която ще остане – тези малки огнища ще се разгорят отново при всяко неспазване на мерките. Така трудно ще победим коронавируса, коментира пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ, в началото на есента, когато започнат настинките, ще бъде трудно да се направи диференциалната диагноза между грипа и коронавирусната инфекция и това ще бъде много голям проблем.

„Коварството на това заболяване се крие в това, че дни след заразяването човек може да бъде абсолютно здрав и на осмия-деветия ден да се почувства зле“, обясни проф. Аргирова.

„Все още можем да ограничим заразата. Но трябва всички да се включат в това… Липсата на лекарство пречи да се проявят още повече мутации. Лекарственият натиск върху вируса ще причини още повече мутации и не знаем накъде ще избие“, каза още тя.

Според проф. Радка Аргирова важен е въпросът как ще посрещнем вируса – ако му дадем отпор, можем да намалим възможностите за достигане до тежки състояния. „Да се спазват дисциплината и дистанцията. Човечеството ще се пребори и с това, но нека жертвите са по-малко“.

Източник: Блиц

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.