Home » Здраве » Признаците, които сочат миома и трябва да отивате незабавно на лекар
Признаците които сочат миома

Признаците, които сочат миома и трябва да отивате незабавно на лекар

Често миомата на матката се образува при жени в репродуктивна възраст, припомня 365novini.

Изразява в следните признаци: нередовен менструален цикъл; намаляване времето между две менструации; обилно кървене или обратно: влагалищни кръвотечения; внезапни резки болки в долната част на корема; уголемяване на корема в зависимост от големината на тумора; понякога затруднени или болезнени уриниране и дефекация; слабост; бледа кожа; главозамайване; шум в ушите; притъмняване пред очите; невъзможност за забременяване. Тези признаци трябва да изострят вниманието на жената, за да посети специалист и да се изследва.

Много често миомата по време на климакс регресира и изчезва самостоятелно.

Това, разбира се, е благоприятният изход, който се дължи на намаленото количество хормони, които впоследствие въобще не се произвеждат. Но има и друг вариант, когато миомата започва бързо да нараства. Този тумор е коварен с това, че разрастването му практически не се усеща от жената. Симптоматиката е много оскъдна, затова само специалист-гинеколог може да открие промяна в размера или характера на новообразуванието.

Отначало в пресарком – това е предраково заболяване, при което клетките започват бързо да се делят. Туморът се увеличава и се появяват огнища на ускорен растеж.

Ако по време на климакс получите тъпи болки ниско в корема и нетипични маточни кръвотечения с неприятна миризма, веднага търсете лекарска консултация.

Туморът е сравнително малък по размер, затова може дълго време да не се прояви. Когато жената все още има цикъл, т.е., тя е в пременопауза, нарушеният цикъл е повод за изследване. Много е трудно да се предположи развитие на миома след менопаузата, тъй като тя се проявява само с кратки епизодични симптоми: рязка пробождаща болка ниско в корема, която върви към слабините, кръста и краката. Тази болка може да е тъпа, опъваща, стягаща.

Вторият симптом при миома по време на климакс са маточните кръвотечения. Те са прозрачни, жълтеникави, зеленикави или кръвенисти на цвят, често с неприятна миризма. Такова състояние често изисква лечение в болница и незабавна хирургична намеса.

Провокиращи фактори за възникване и развитие на миома по време на климакс:

• Чести стресове

• Затлъстяване

• Късна първа бременност или въобще липса на бременности и раждане през живота на жената

• Рано започнала менструация

• Принадлежност към негроидната раса

Миомата често възниква в периода на менопауза при жени, които са се сблъсквали с възпалителни инфекциознни гинекологини заболявания, правили са няколко аборта, приемали са орални контрацептиви, без да са предписани от лекар.

Интересно е, че при жените с миома климаксът започва с 1-2 години по-късно. Те усещат угасването на репродуктивната функция много по-остро, независимо от регреса на тумора. Жената страда от колебания в кръвното налягане, появяват се симптоми на остеопороза, често се променя настроението й./zdrave.to

Внимание!

Ако по време на климакса миомата не само че не намалява размерите си, а прогресира, жената трябва да посети онколог. Ще я поставят под постоянно наблюдение за следене размера и състоянието на тумора. Но, както показва практиката, вероятността миомата да се изроди в сарком, т.е., в злокачествено образувание, достига не повече от 0,7%. С възрастта обаче този риск се увеличава. Можете да се защитите само чрез операция – отстраняване на тумора или маточните структури. Ако туморът прогресира, се назначава консервативна терапия и постоянно наблюдение при гинеколога. Като цяло прогнозата почти винаги е благориятна: без достатъчно количество хормони миомата започва бавно да изчезва. Което за пореден път показва, че редовно трябва да се подлагате на контролни прегледи. Само така ще се установи дали вашата миома намалява или точно обратното – увеличава размерите си.

Източник: За Жената

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.