Водещите новини
Home » Идеи » Приложете тези правила и мушкатото ви ще цъфти обилно до късна есен!
Приложете тези правила и мушкатото ви ще цъфти обилно до късна есен!

Приложете тези правила и мушкатото ви ще цъфти обилно до късна есен!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Как се отглежда мушкато, така, че да има буен растеж и цъфтеж?

Много домакини смятат мушкатото за непретенциозно цвете, което не изисква специални грижи. В същото време обилно и буйно цъфтящо мушкато се среща много рядко.

Всъщност, мушкатото е много чувствително към всякакви промени в околната среда. Почвата, саксията, температурата, поливането и дори подрязването могат да попречат на цъфтежа.

 

Саксия

Обърнете внимание на размера на саксията, в която искате да засадите растението. За да получите големи и ярки пъпки, трябва да изберете саксии с диаметър 12-14 см и височина 10-15 см.

Мушкатото започва да цъфти, когато корените запълнят цялата саксия. Не използвайте пластмасови саксии, най-добре да са глинени.

Поливане

Прекомерното поливане причинява повече щети, отколкото ползи. Растението започва да гние, а при недостатъчна влага – мушкатото просто не цъфти. През горещите дни поливайте веднъж на ден. Два пъти седмично ще са достатъчни през есента и веднъж през зимата.

Най-добрият ориентир е горният слой на почвата – когато изсъхне, полейте.

От март до август подхранвайте с торове, които съдържат големи количества фосфор, калий, но минимум азот.

Използвайте и йод: 1 капка на 1 литър чиста вода. През зимата започва периодът на сън, така че по това време мушкатото не трябва да се подхранва, дайте му почивка до пролетта.

Следете качеството на почвата. Мушкатото трябва да се отглежда в смес от пясък, градинска пръст и с добавяне на малко количество торф. Понякога почвата трябва да се разхлаби, за да се осигури достъп на въздух към корените.

Погрижете се за климата на растението: мушкатото трябва да получава достатъчно светлина през цялата година, така че през зимата го поставете от южната страна. Расте при температура от най-малко 16 градуса, също не поставяйте саксиите на пряка слънчева светлина, за да не изгорят листата.

През март мушкатото се събужда – образува корона. Всички стари листа трябва да бъдат отрязани, можете да оставите не повече от 5 пъпки върху издънките. В никакъв случай не подрязвайте през зимата.

Източник: Букварче

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.