Home » България » Президентът Радев каза „Не“ на Борисов за Велико Народно Събрание: Не може Мафията да реформира съдебната система
Президентът Радев каза „Не“ на Борисов за Велико Народно Събрание: Не може Мафията да реформира съдебната система

Президентът Радев каза „Не“ на Борисов за Велико Народно Събрание: Не може Мафията да реформира съдебната система

Президентът на Република България Румен Радев прави в момента извънредно обръщение към нацията.

В него той коментира и решението на премиера Бойко Борисов да свика Велико Народно събрание.

Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от оставки. Самият акт от днес на Борисов показва пренебрежение към Конституцията, според която инициативата за свикване на Велико народно събрание принадлежи на депутатите и президента.

Повече от месец продължават протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, категоричен е Радев.

По думите му, репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки.

Бойко Борисов предлага свикване на ВНС и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията – член 159 от основния закон на държавата е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър-председателя.

„Може ли мафията да реформира съдебната система – отговорът е не. Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията – отговорът е не“, заяви още държавният глава.

Свикването на Велико Народно Събрание е в правомощията на народните представители и президента, заяви държавният глава

„Правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на премиера”.

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.