Водещите новини
Home » България » Плашат гаргите: Не могат да съдят лъжците с подправени декларации
Не могат да съдят лъжците с подправени декларации

Плашат гаргите: Не могат да съдят лъжците с подправени декларации

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се искат декларации за пътуване, може да не е подкрепена със санкции, научи 365novini

Адвокати заявиха пред Би Ти Ви, че за декларираната невярна информация няма как да бъде потърсена наказателна отговорност, въпреки че на 16 април властите подчертаха съвсем друго.

„Тези които са попълнили неверни данни, ще си имат проблеми с правосъдието“, заяви тогава вътрешният министър Младен Маринов.

Адвокати обаче са категорични – проблеми с правосъдието едва ли ще има. Те цитират точния текст от Наказателния кодекс, който според властта е приложим в случая.

„Проблемът е съществен. Наказателният кодекс предвижда отговорност за невярно деклариране само, ако то се иска по закон, указ и постановление на Министерския съвет, а не по заповед на министъра на здравеопазването. Тоест – по този член наказателна отговорност няма да се носи“, обяснява адвокат Мария Петрова.

По думите ѝ – ако за гражданина са настъпили вредоносни последици, той може да си търси правата и да съди държавата. Не е ясно обаче кога, защото и съдилищата не работят.

Заради извънредното положение съдилищата няма да работят до 13 май. Това наложи и отмяната на съдебната ваканция през август. Насрочването и решаването на делата ще е забавено и затруднено, прогнозират още юристите.

лупа

Твоят коментар

About Натали Славова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

365Novini във Facebook