Водещите новини
Home » България » Ново 20: В гимназията да се учи за войник и специална военна пенсия, за да има хора в армията
Ново 20: В гимназията да се учи за войник и специална военна пенсия

Ново 20: В гимназията да се учи за войник и специална военна пенсия, за да има хора в армията

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов разгледаха новостроящи се казарми за командосите на полигона в Црънча в събота.

Обмислят разширяване на присъствието на американски войски в България до 2032 г., основните заплахи – Русия, Китай и религиозни диктатори. В средните училища да бъдат въведени военни специалности, които да подготвят кадри за армията.

Това е едно от предложенията за решаване на кризата за кандидати да стават войници, което е включено от Министерството на отбраната в Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2032 г. 43 000 души трябва да е личният състав във въоръжените сили, като от тях 3000 да са в доброволния резерв, предвижда програмата. Резервът ще се попълва от хора, преминали през доброволната казарма, която бе въведена от 1 януари 2021 г. В същото време обаче заради демографската ситуация в България намирането на войници ще става все по-трудно, констатират военните. Заради това са включени и алтернативни предложения, които да направят службата по-привлекателна. В момента незаети са над 5000 места в армията.

За военните да бъде въведена специална трета пенсия, е друга от идеите, включени в публикувания за обществено обсъждане документ.

Не се разяснява обаче тази доброволна пенсия как точно ще функционира, защото и в момента хората в армията имат възможност да се осигуряват за трета пенсия. След като правителството и Народното събрание одобрят програмата обаче, се предвижда приемането и на план за прилагането ѝ, в който тези мерки трябва да бъдат подробно разписани.

Предвижда се и 10% увеличение на заплатите във всяка година до 2032-а. Армията обаче няма да има достатъчно финансиране, дори и България да спази ангажимента си към НАТО всяка година да отделя 2% от БВП за отбранителни разходи. Тогава военните ще могат да си купят нови техника и оръжия, които да покрият едва 25% от нужните им способности, констатира програмата.

Според предварителни сметки, съобщени пред “24 часа” от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, за пълна модернизация на армията са нужни 30 млрд. лв.

Тази сума обаче не е вписана в програмата. Няма включени и нови големи модернизационни проекти, след като вече бяха сключени сделките за новите изтребители F-16 за над 2 млрд. лв., за нови патрулни кораби за 1 млрд. лв., а предстои и избор на доставчик за нови бронирани машини за сухопътните войски отново за над 1 млрд. лв.

България ще разчита на преговори правителство с правителство и покупка на техника втора ръка за засилване на отбранителните си способности, предвижда програмата за развитие на въоръжените сили.

Според нея всички войски трябва да са способни на ограничени самостоятелни операции по отбраната на страната през 2032 г. България обаче ще продължи да разчита главно на съюзниците в НАТО. Ще се проучи и възможността за по-разширено присъствие на войски на САЩ на територията на страната за съвместни учения. Не става ясно дали правителството възнамерява да се възползва от прехвърлянето на американски войници от базите им в Германия в страни, които са по-близо до Русия, което вече започна.

В момента в България могат да присъстват до 2500 американски войници с оръжие и техника, като при ротация на контингентите в базите се допуска да са 5000 души, но за не повече от три месеца. Две нови командвания трябва да бъдат създадени – едното ще е за логистиката, а второто ще отговаря за кибервойните. Специалните сили пък ще бъдат изравнени с родовете войски и техните командвания, предвиждат плановете за промяна в командната структура на въоръжените сили.

В следващите 12 години не се предвижда широкомащабна война

Основните заплахи за сигурността ще са диктаторски режими на религиозна основа. Проблем пред сигурността на България ще е желанието на Русия да контролира Черно море и да запази териториалното си разширение в Крим. Предвижда се и да нараства военната роля на Китай, който също може да се превърне в заплаха, констатира програмата.

Казармите да станат училища за джентълмени – Митьо Маринов – Завещание на седмицата

Източник: 24 часа

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.