Home » Свят » Новият китайски вирус е в пъти по-смъртоносен от COVID-19. Ето как да го разпознаете
Новият китайски вирус е в пъти по-смъртоносен от COVID-19

Новият китайски вирус е в пъти по-смъртоносен от COVID-19. Ето как да го разпознаете

Той се пренася основно от насекоми, разбра 365 Новини

От известно време насам в Китай вилнее нов вирус. Оказва се, че той е много по-смъртоносен от COVID-19.

Според специалисти се пренася от насекоми, както и от кърлежи. Учените са установили какви симптоми могат да сигнализират за наличието на инфекцията, съобщават световните издания.

Болестта, наречена Бандавирус Даби, води до намаляване на броя на тромбоцитите в лимфата. В резултат на това дори при леко кървене, човек не е в състояние да спре кръвта.

Той се пренася основно от насекоми

Установено е, че основните носители на новия опасен вирус са иксодидните кърлежи. Вероятно и други кръвосмучещи същества също могат да разпространяват инфекцията, но засега няма данни за това. В случай на заразяване човек развива треска, започва да чувства замаяност и се появява диария.

Появява се също гадене, тромбоцитопения, намаляване на нивото на левкоцитите в лимфата и твърде високо ниво на чернодробните ензими. Наблюденията над пациентите показват, че след около седмица 77% от пациентите имат симптоми, които отминават дори без специално лечение.

При останалата част започва втората фаза на заболяването, която се характеризира с парализа на централната нервна система и увреждане на органите. Така при повечето пациенти тялото е в състояние да се справи със самата инфекция, докато около 30% от хората се нуждаят от хоспитализация.

Коефициентът на смъртност от вируса SFTS е 12%, което е няколко пъти по-високо, отколкото от коронавирус. Няма налична ваксина, като не се знае кога ще се появи. Лекарите съветват ограничаването на туризма сред природата и носенето на дрехи, покриващи тялото.

Няма достатъчно информация за вируса, въпреки че е открит преди 9 години. Учените скоро ще установят дали вирусът се предава от човек на човек. Докато не са налични данни, тази опция за предаване не трябва да се изключва. Според най-новата информация, по-малко от сто души са се заразили с новия вирус, така че е рано за паника.

По-голямата част от пациентите (повече от 60%) са концентрирани в провинция Дзянсу (източен Китай) и съседни територии, пише blitz.bg.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.