Home » България » Нов рекорд за България! Да изкачиш 11 пъти осемхилядник…
Нов рекорд за България!

Нов рекорд за България! Да изкачиш 11 пъти осемхилядник…

Д-р Атанас Скатов постави нов пореден рекорд. Той стана първият българин, изкачил 11 пъти осемхилядник, разбра 365 Новини.

На 3 октомври в 11:56 часа българско време д-р Скатов изкачи връх Дхаулагири (8167 м.) и информира за това от СПОТ устройството. Дхаулагири е четвъртият по височина осемхилядник в света, намиращ се в Хималаите, Непал. Атаката от последния височинен лагер до върха е продължила 19 часа. За атаката се отправили 40 алпинисти, от тях само 7 са достигнали до върха.

Ето какво сподели д-р Скатов на 6 октомври:

„Скъпи приятели, здравейте и от мен лично!
Преди малко слезнах в Марфа, директно от базов лагер на Дхаулагири. Около 12 часа продължи слизането при всякакви метеорологични условия. Връх Дхаулагири ме изпрати тази сутрин с голямо сърце от облак. Много суров, но красив връх, който остави в мен незабравими изживявания и ми показа, че мога много повече от колкото предполагах.

Благодаря на Силата за помощта и че бе с мен и на тази експедиция.“

За 2019 г. това бе четвъртият осемхилядник, който Скатов изкачи и с това подобри личния си рекорд от три осемхилядника на година.

Нещо повече, Атанас Скатов вече изкачи 10 от 14-те осемхилядника на Земята, при това връх Еверест е изкачил два пъти:
• Еверест (север) 8848 м., Хималаи, Китай, 2014 г. (първо изкачване)
• Манаслу, 8163 м., Хималаи, Непал, 2015 г.
• Анапурна I, 8091 м., Хималаи, Непал, 2016 г.
• Макалу, 8485 м., Хималаи, Непал, 2016 г.
• Лхотце, 8516 м., Хималаи, Непал, 2017 г.
• Еверест (юг) 8848 м., Хималаи, Непал, 2017 г. (второ изкачване)
• Чо Ою, 8201 м., Хималаи, Непал, 2018 г.
• Кангчендзьонга, 8586 м., Хималаи, Непал, 2019 г
• Гашербрум I, 8080 м., Каракорум, Пакистан, 2019 г.
• Гашербрум II, 8035 м., Каракорум, Пакистан, 2019 г.
• Дхаулагири, 8167 м., Хималаи, Непал, 2019 г.

По пътя към световното отличие – носител на „Хималайската корона“ (изкачени всички 14 главни осемхилядника на Земята) д-р Атанас Скатов предстои да изкачи следните 4 върха:

· К2, 8611 м. (втори по височина връх на Земята), Каракорум, Пакистан
· Броуд Пик, 8051 м. (наричан „Широкият връх“), Каракорум, Пакистан
· Нанга Парбат, 8125 м. (наричан „Царят на планините“ и „Планината убиец“) , Хималаи, Пакистан
· Шиша Пангма, 8027 м. (наричан „Планината над пасищата“), Хималаи, Китай
Едно пояснение: в книгата си „България на крачка от Хималайската корона“ доц. Сандю Бешев посочва, че към края на 2017 г. „39 алпинисти вече са носители на това най-голямо постижение в алпинизма – „Хималайската корона“. Италианецът Райнхолд Меснер е първият алпинист, който през 1986 г. става притежател на „Хималайската корона“.

Доц. Бешев уточнява в книгата си също, че към края на 2017 г. „Хималайската корона“ е притежание на 39 алпинисти. Те са представители на 20 държави, разпределени както следва: 7 алпинисти има Испания, 6 – Италия, 5 – Южна Корея. С по 3-ма алпинисти са Полша и Казахстан, двама алпинисти има Непал и 14 държави имат по един алпинист – Швейцария, Мексико, САЩ, Англия, Еквадор, Германия, Финландия, Австралия, Австрия, Португалия, Чехия, Япония, Словакия и Иран.“

Трябва да отбележим също така, че д-р Скатов е първият българин, приключил през 2017 г. с успех проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ“ (англ. Seven Summits):

• връх Ухуру, 5895 м., (Африка), 2013 г.
• връх Елбрус, 5642 м., (Европа), 2013 г.
• връх Аконкагуа, 6962 м., (Южна Америка), 2014 г.
• връх Карстенц-Пирамид, 4330 м., (Австралия и Нова Зеландия), 2014 г.
• връх Винсън масив, 4892 м., (Антарктида), 2014 г.
• връх Еверест, 8848 м., (Азия), 2014 г.
• връх Денали, 6197 м., (Северна Америка), 2017 г.

Други постижения на д-р Атанас Скатов:

· Той е първият и единствен българин, който е успял да завърши проекта „СЕДЕМТЕ ВЪРХА“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.
· Първият веган в света е, постигнал целта „Seven Summits Vegan“.
· Първият и единствен българин е, изкачил връх Еверест по северния и по южния ръб.
· Има най-бързото българско изкачване на два върха над осем хиляди метра: Еверест и Лхотце: за 5 дни и 11 часа през 2017 г.
· Има най-бързо изкачване на връх Макалу, цялата експедиция за 94 часа (световен рекорд за най-бърза експедиция на върха само с една нощувка на базов лагер).
· Той е първият българин, атакувал 3 върха над 8000 метра в рамките на 23 дни: Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.

Първият българин е, атакувал 2 осемхилядника в алпийски стил в рамките на една седмица: Дхаулагири и Макалу през 2016 г.

· Първият българин е, участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 метра в рамките на 90 дни – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум II през 2016 г.
· Той е първият българин, изкачил 7-те континентални първенци, както и 7 върха над 8000 метра в рамките на 5 години и 6 месеца.
· Първият веган в света е, изкачил връх над 8000 метра без помощта на шерпа и изкуствен кислород.

За експеримента и проектите на д-р Скатов:

Д-р Атанас Скатов провежда експеримент с изкачването на 14-те осемхилядника на Земята в планините Хималаи (Непал/Китай) и Каракорум (Пакистан) без консумация на животинска храна (англ. Speed x 14 x 8000 x Vegan Himalaya and Karakorum).

„С двата си проекта за изкачването на най-високите върхове на планетата на растителен режим на хранене, алпинистът Скатов иска да алармира обществеността за опастностите, които глобалното затопляне носи на човечеството. Със снимките си от последните експедиции той показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви огромни промени са настъпили във високите планини. С проекта си той показва на практика, че с намаляване на консумацията на животински продукти е възможно да се постигат високи спортни постижения и да се помогне на планетата да оцелее за бъдните поколения. За усилията си, които полага в тази насока вече 8 години, Атанас Скатов беше награден и с наградата „Зелена личност на годината” за 2019 г. от b2b media group.“ – се посочва на сайта на д-р Скатов.

„Д-р Скатов е явление в българския алпинизъм.“ – подчертава доц. Сандю Бешев, един от няколкото българи, изкачили през 1967 г. първия български седемхилядник (пик Ленин, 7134 м.) – историческо постижение за онова време.

Д-р Атанас Скатов за възможностите, върховете и планините:

• „Защо ходят тези хора по високите планини?… Да проверим къде са границите на вегана. И има ли той изобщо граници… Може да няма граници…“
• „Както всяко живо същество, и планината има душа. Нейната душа е най-
чиста… Затова обичам да ходя сам в планината, да мога да разговарям с нея, да й признавам какво ме вълнува, да търся съветите и помощта й.“
• „Независимо колко е висок един връх, на всеки един връх ти си по-близо до Бога.“
• „Най-важното нещо за Еверест е, че там човек си калява психиката.“
• „Обичам да се боря, особено когато имам кауза.“
• „Последните две години от моя живот, когато стартирах проекта с 14-те осемхилядника, мога чистосърдечно да заявя, че това са най-прекрасните в живота ми години, изпълнени с толкова много енергия, чувства, преживявания, премеждия, рискове, сълзи, пот, скръб, радости, тревоги, срещи, трудности, успехи, адреналин и най-вече – опознаване на мен самия и възможностите на тялото и психиката ми.“
• „Невъзможни неща няма.“
• „Но, алпинистите са други хора.“

2015 г.: „Вече пет години бродя из планините по земното кълбо и търся отговори на въпросите, които вълнуват собствената ми душа. Планините с тяхното величие, топлина, уют, суровост, загадъчност и енергия ме привличат и там се чувствам спокоен и подреждам мислите и желанията си. Защо съм тук и какво искам? И какво трябва да направя? Мислите и желанията изграждат строга верига от взаимовръзки между мозъка, тялото, душата и Универсума и това ни дава посока за действие.“

• „Има различни методи за осъществяване на желания и мечти и общото между всички тях е Силата на мисълта и Вярата в неограничените човешки възможности.“
• „Вярвам в неограничените човешки възможности.“
Скъпи Наско,

Ти изкачи поредния осемхиляден гигант – Дхаулагири! Ти си първият българин, изкачил 11 пъти осемхилядник! Приеми нашите поздравления!
Искрено се радваме и гордеем с твоите успехи, които, благодарение на теб, стават успехи на всички българи и на България.

Желаем ти още и още красиви, силни и благородни мисли! Желаем ти вяра в доброто, в хората, във Вселената! Желаем ти в най-скоро време да претежаваш „Хималайската корона“, съответно и България да получи това, жадувано дълги години от поколения български алпинисти, отличие!
Очакваме те да се завърнеш жив и здрав на 9 октомври в родна България!

Да изкачиш 11 пъти осемхилядник… Ти земен ли си или… неземен?
С уважение, приятелски поздрави и подкрепа,
екипът на в. „България СЕГА“
Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: д-р Атанас Скатов, личен архив, Дхаулагири 2019 г.

Източник: България сега

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.