Водещите новини
Home » Свят » Номинираха Алексей Навални, Грета Тунберг и СЗО за Нобелова награда за мир
Номинираха Алексей Навални Грета Тунберг и СЗО за Нобелова награда за мир

Номинираха Алексей Навални, Грета Тунберг и СЗО за Нобелова награда за мир

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Руският опозиционер Алексей Навални, Световната здравна организация (СЗО) и екоактивистката Грета Тунберг са сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир, предават световните агенции.

Днес е последният ден за номинации. Всяка година Нобеловият комитет в Осло кани изтъкнати академици, университетски професори, учени, членове на парламенти по цял свят или предишни лауреати да предлагат кандидати. Целта е да има колкото се може по-широко участие на учени, университети и изтъкнати личности от цял свят.

Навални, СЗО и Тунберг са номинирани от норвежки депутати, които досега са номинирали победителя всяка година от 2014 г. насам с изключение на 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Норвежкият Нобелов комитет, който присъжда Нобеловата награда за мир, не коментира номинациите. Той държи в тайна имената на номиниращите и на неуспелите кандидати, но самите номиниращи могат да обявят публично кого са номинирали.

Сред другите номинирани са беларуските активистки Светлана Тихановская, Мария Колесникова и Вероника Цепкало, Унгарският Хелзинкски комитет и съставената от полски съдии правозащитна организация „Юстиция“.

Свободата на информацията е важна тема с кандидати като Комитета за защита на журналистите с централа в САЩ, бившия журналист на „Шарли ебдо“ Зинеб ер Разуи, новинарския сайт „Хонконг фрий прес“, Международната мрежа за проверка на факти, базирана в САЩ и „Репортери без граници“ в Париж.

Други номинирани са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, движението Black Lives Matter, НАТО, Върховният комисариат на ООН за бежанците, активистката за независимост на Западна Сахара Аминату Хайдар, Международната космическа станция и Международното скаутско движение.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2021 г. ще бъде обявен през октомври.

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.