Водещите новини
Home » България » Нашенец пита LIDL: Защо цените са най-високи в България – вижте отговорите на веригата!
Нашенец пита LIDL: Защо цените са най-високи в България – вижте отговорите на веригата!

Нашенец пита LIDL: Защо цените са най-високи в България – вижте отговорите на веригата!

Данъците в България са в пъти по-ниски от тези в Европа, убеждават ни министри.

Заплатите ни обаче също са най-ниски в цяла Европа – показва го статистиката. Цените на халета и земята също са от най-ниските в Европа. Защо тогава цените на стоките са по-скъпи? От къде идва разликата..

От 365 Новини Ви предаваме едно към едно разговора между българина Петър Стефанов, който зададе въпроси за разликата в цените на веригата “Лидъл” до Фейсбук страницата на веригата у нас:

– Отдавна гледам разликата в цените Ви. Няма да споменавам огромната разлика в цените на хранителните стоки…Обяснете на клиентите Ви от къде идва тази разлика? Дали в България потребителите са “по-платежоспособни”? Ако държите, ще изложа снимки и на продукти от другите асортименти.

– Здравейте, Петър. Съществуват редица фактори, които могат да влияят върху цените на подобни или еднакви стоки в различните държави: транспортни разходи, различаваща се конкурентна среда в отделните държави, разлики в доставните обеми в различните държави, а при хранителните продукти има и различни ДДС ставки.“

– Странно защо само в България цените са по-високи. В Испания например, Вашите марки шоколади струват €0.39, но в България са по 0.99 лв., което прави 30% по-скъпа стока. Циркулярът, който дадох за пример е 27% по-скъп в България, отколкото в Германия…

Различните фактори са също и за заплати на персонал, наем, разходи за ток… Дали в Германия служителят на касата взема същата заплата като този в България?

– Петър, разбираме вашата гледна точка. И все пак ние се стараем да предлагаме оптимално съотношение цена-качество, а що се отнася до формирането на цените, то наистина зависи от редица фактори. Бихме искали също така да ви уверим, че заплатите на нашите служители са най-високите в бранша. Много ви благодарим за обратната връзка. С пожелание за една топла вечер.

– Друго “специално” предложение от тази седмица…

Ще Ви задам конкретни въпроси, на които се надявам да отговорите:

– Наясно ли сте с транспортните разходи свързани с каботажен превоз в Германия (от склад до магазин)?

– Конкурентната ли среда в България (или по-скоро липсата на такава) Ви дава право да продавате една и съща стока с 27% повече, при положение, че преките Ви разходи са значително по-ниски?

– Как по-точно влияят разликите в обемите на доставки за България, при положение, че това е собствена марка?

– Да не би да има разлика в качеството на изпълнение за Българския пазар и народ?

Стандартната ставка на ДДС в Германия е 19%, а за хранителни стоки, цветя и други специфични стоки и услуги е 7%. Случая с примера, който дадох не е от конкретния списък.

Източник: Lentata

Развитието на разговора може да проследите ТУК

Твоят коментар

Твоята оценка
Твоята оценка
Общо гласували

About clslavchev

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Кражбата от 365 Новини е забранена!!!