Водещите новини
Home » България » Мутафчийски: За седмица смъртността расте с 53%, няма легла
Мутафчийски: За седмица смъртността расте с 53% няма легла

Мутафчийски: За седмица смъртността расте с 53%, няма легла

Сподели новината
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Много стръмно покачване на кривата в смъртността от коронавирус, което не сме имали от септември, отчете шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски.

Нарастването на седмична база е с около 53%, което е силно обезпокоително. 11.3% е нарастването на седмична база на заетостта на интензивните легла. Има болници с изчерпан или почти изчерпан капацитет, посочи той. В момента сме на нивото на 5 ноември по експоненциално нарастване на случаите на болни.

Тази сутрин във ВМА имахме пет свободни легла, въпреки че преди два дни разкрихме две нови клиники – с 32 и 25 легла, обясни той.

По думите му това означава, че бързо ще бъде изчерпан медицинският капацитет и „нещата не вървят в правилна посока“. В момента наблюдаваме семейства в пълен комплект заразени – подчерта той.

„Измина повече от година от началото на пандемията. Остана ми един ярък спомен за това как започна всичко – с една – единствена лаборатория. Сега вече има над 100 такива. Това е огромна работа, която се свърши още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година – казвам го с огромно съжаление”, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо, което прави силно впечатление, е, че при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени. Сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени. В болниците в четвъртък миналата седмица сме имали 5 307 заразени, а сега те са 6 395. Преди 7 дни са били заети 440 интензивни легла, а сега – 501”, каза още Мутафчийски.

„За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика. Няма да позволя оплюването и отрицанието на всичко постигнато до този момент. Който ви обещава живот без болест – ви лъже.

Който твърди, че ние не знаем как да се справим, защото не участва в този процес – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна”, обясни Ангелов.

Източник: Нова

About Цветан Славчев

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.