Home » Живот » Мъжът със „златна“ кръв, който спаси живота на над 2 милиона бебета (СНИМКИ):
Мъжът със "златна" кръв който спаси живота на над 2 милиона бебета (СНИМКИ):

Мъжът със „златна“ кръв, който спаси живота на над 2 милиона бебета (СНИМКИ):

Представяте ли си какво е да спасиш човешки живот? Или може би вече сте го правили? А какво ще кажете за 2 милиона живота? Почти толкова е спасил 82-годишният австралиец Джеймс Харисън, който е известен на света като „Човекът със златна кръв“.

Джеймс Харисън

Когато е на 14 години Джеймс претърпява сложна операция на гръдния кош. Преливат му 13 литра кръв.

След операцията младежът остава в болница три месеца. Тогава осъзнава, че дарената му кръв му спасява живота и си дава обещание да стане дарител на свой ред. За първи път го прави през 1954 г. Скоро след това лекарите откриват, че кръвта на Харисън съдържа много силни и устойчиви антитела към Rh D антигена. Тогава животът му е застрахован за един милион долара.

кръводарител болница

Въз основа на неговата кръвна плазма е създаден серум, който предотвратява образуването на антитела в кръвта на плода, ако бременната е с Rh-отрицателна кръв. Това е популярният анти-D-гамаглобулин, който спасява при навременно прилагане и живота на всички следващи ембриони, които жената с резус отрицателен би износила.

кръводарител бебета

Джеймс дарява кръв приблизително на всеки три седмици в продължение на 57 години. През май 2011 г. той го прави за хиляден път, което е световен рекорд. До 2015 г. всички антирезусни лекарства в Австралия се произвеждат от плазмата на Харисън. През май 2018 г. Харисън дарява кръв за последен път.

дядо с внучета

Плазмата на Харисън помага да бъде спасен живота на повече от два милиона новородени, включително на собствената му внучка.

Споделете тази прекрасна история с вашите приятели!

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.