Home » България » Майстор на мебели завлякъл няколко семейства: Хората чакат поръчаното с години
Майстор на мебели завлякъл няколко семейства

Майстор на мебели завлякъл няколко семейства: Хората чакат поръчаното с години

3 500 лв. за несъществуваща кухня платило семейство от Ямбол на майстор на мебели. След като дали капарото, майсторът изчезнал, научи 365novini. Преди година, по същия начин измамникът излъгал и други хора, на друго място.  

Повече от 50 пропуснати повиквания в рамките на месец. Търсеният изработва мебели. А търсещите го – чакат мебели. Междувременно кухнята на младото ямболско семейство остава на части. Защото в очакване на новата, изхвърлили старата.

„Той дойде, измери, даде ни добра оферта – коментират потърпевшите. – Всичко беше точно. Ние му дадохме 2 000 лв. капаро, след което той ни беше обещал, че до 10 август ще ни бъде монтирана кухнята”.

Пет дни преди крайния срок, майсторът на кухни от Бургас, посещава семейството отново.

„Поиска още 1 500 лева, защото трябваше да се платят някакви електроуреди и някакво принт стъкло – поясняват измамените. – След това той спря да ни вдига. В моментите, в които ни вдигаше, ни убеждаваше, че има много монтажи, които има да направи на хора, които са в чужбина.Всяка събота, всяка сряда казва „идвам, идвам, идвам“, но така и не дойде. С мъжа ми погледнахме профила му и тогава видяхме, че много хора са на нашето място от години. Има хора, които са с половин кухни, хора, които имат проблем с кухните и той не ги е направил. Има и хора, при които той изобщо не е отишъл. Хора, които са запалени с по 4 000 -5 000 лв”.

Сред измамените от майсгтора е и семейство от село Майско. Чакат мебелите си вече година. И те като семейството от Ямбол, ги харесали от страница във „Фейсбук”. Материалите изглеждали добри. Цената – също.

“Дал съм му 7 000 лв – разказва мъж. – „Вторник съм при тебе другата седмица” и постоянно ме лъже. Звъня му, въобще не ми вдига телефона. Имам нова къща, не мога да живея в нея. Живея с жена си и две деца имам”.

”Най-вероятно става въпрос за нелоялна търговска практика, а именно търговеца поема ангажимент към потребителите и е наясно, че няма да може да изпълни този ангажимент”, коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

За да могат от КЗП да направят проверка обаче, до тях трябва да бъде подадена жалба. Ако жалбите са повече, възможността за санкция е по-голяма.

„От 1 000 до 30 000 лв. при първоначално нарушение. Ако има така наречения елемент „повторност“ в разтояние от една година, тогава тази санкция може да стигне и до 50 000 лв. Освен това, по начало, потребителите имат право и на обещетение”, обясни още Маргаритов и допълни, че измамените могат да си върнат всички пари.

За да можем да търсим правата си в такива случаи, от съществена важност е наличието на предварителен договор, който да предвижда неустойка и разтрогване. При неизпълнение или дори забавяне.

ПИК

Твоят коментар

About 365Novini

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.